Vágólapra másolva!
A Renault főnöke fogalmazott így. Nem teszteltek elég alaposan egy apró fémtengelyt, a Red Bullt és a Toro Rossót Jerezben ez hátráltatja.

A Renault sportprogramjának főnöke, Cyril Abiteboul nemes egyszerűséggel „hülye alkatrésznek" nevezte azt a kis, az ERS vízpumpájához tartozó fémtengelyt, amely Jerezben arra kárhoztatja a francia motorszállító csapatait, hogy csak korlátozott hosszúságú etapokat tehessenek meg.

Abiteboul az Autosportnak azt állította, egyszerűen újra kell tervezniük a tengelyt, ez azonban logisztikai okokból csak a barcelonai tesztre fog sikerülni.

„Az alkatrész tavaly remekül működött, de úgy döntöttünk, a motor új elrendezésével együtt ezt is lecseréljük, hogy segítsük a Red Bullt a hatékony beépítéssel. Egy ilyen aprósággal nem törődtünk" – mentegetőzött Abiteboul. „Általában külön szimulációkat és teszteket hajtunk végre az új alkatrészekkel, amelyeket aztán hitelesítési eljárásnak vetünk alá. De az igazat megvallva ezzel az alkatrésszel mindezt nem játszottuk le, mert olyan hülyeségnek tűnt..."

A Red Bullt egy jelentéktelen alkatrész hibája hátráltatja Jerezben Forrás: AFP/Cristina Quicler

Abiteboul ugyanakkor elismerte, hogy számítani kell további megbízhatósági problémákra is, mert ez az ára annak, ha utol akarják érni a Mercedest. „Igyekszünk nyugodtak maradni, és kézben tartani az irányítást" – mondta. „Csakhogy egy ekkora különbséget nem lehet egyetlen tél alatt ledolgozni" – tette hozzá. „Ilyen körülmények között nincs más választásunk, mint mindent a lehető legkésőbbre hagyni."

A Red Bullt további problémák hátráltatták az első tesztsorozat alatt: hétfőn Danyiil Kvjat kicsúszott, és összetörte az egyetlen elkészült első szárnyat, szerdán délelőtt pedig újra megállt az autója, míg Daniel Ricciardo kedden szintén motorproblémákkal küszködött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!