Vágólapra másolva!
A Schumacher állapotáról is gyakran nyilatkozó Philippe Streiff élesen bírálta az FIA jelentését a Bianchi-balesetről, szerinte a szövetség csak magát akarta védeni. Todt és az orvosi bizottság elnöke pert indít.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt az orvosi bizottság főnökével, Gérard Saillant professzorral együtt beperli a korábbi F1-es exversenyző Philippe Streiffet, aki a Jules Bianchi balesetéről szóló jelentés kapcsán élesen bírálta a szövetséget.

Az októberi Japán Nagydíjon életveszélyes fejsérüléseket szenvedett Jules Bianchi balesete után az FIA részletes vizsgálatot indított, az ennek eredményeiről írt jelentést pedig december elején hozták nyilvánosságra. A szövetség szerint a baleset legfőbb oka az volt, hogy Bianchi a lengetett sárga zászlók ellenére túl gyorsan hajtott a vizes pályán, és ezért vesztette el az uralmát az autója felett.

Streiff, aki 1989-ben lebénult egy Forma-1-es tesztbalesetben, felháborodva nyilatkozott az FIA jelentéséről. Szerinte a szövetség mindent megtett azért, hogy tisztára mossa magát az ügyben, Todt pedig „szégyellje magát". „Azt a dokumentumot egy tíz főből álló baráti csoport állította össze – köztük volt Gérard Saillant professzor is -, hogy eltussolják az FIA hibáit" – jelentette ki Streiff a Radio Free-nek nyilatkozva.

Bianchi október elején szenvedett baleset, azóta sem tért magához Forrás: AFP

Az FIA csütörtökön egy közleményben reagált Streiff állításaira. „Az FIA, valamint annak elnöke, Jean Todt és az FIA orvosi bizottságának elnöke, Gérard Saillant döbbenten vette tudomásul Philippe Streiff állításait, amelyek a Jules Bianchi egészségi állapotáról tett legutóbbi nyilatkozatában hangzottak el" – írták. „Miután ezeket a megjegyzéseket bizonyos médiumok megjelentették, az FIA, Jean Todt és Gérard Saillant kategorikusan kijelentik, hogy Philippe Streiff sértő és rágalmazó megjegyzései teljesen alaptalanok és rossz szándékúak."

Az FIA szerint Streiff „szándékosan indított támadást a szövetség hírneve ellen", ezért kénytelenek voltak konzultálni az ügyvédeikkel, hogy a „nyilvános rágalmazás" miatt jogi lépéseket kezdeményezzenek. „Sajnálatosnak tartjuk, hogy ez az incidens csak tovább növeli Jules Bianchi családjának szenvedéseit" – állt a közleményben.

Streiff az elmúlt hónapokban többször nyilatkozott Michael Schumacher állapotáról is, állítása szerint ugyanis a család barátjaként bennfentes információkkal rendelkezik. A síbalesete után lábadozó hétszeres világbajnokról tett nyilatkozatait azonban rendszerint cáfolta Schumacher menedzsmentje.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!