Vágólapra másolva!
Közel egy évi brit átlagkereset lesz az ára annak a belépő szintű gokartbajnokságnak, amelyben az egykori versenyző, Carolynn Hoy mellett Anthony Hamilton, valamint Ayrton Senna legnagyobb riválisa, Terry Fullerton is érdekelt. 

Formula Kart Stars néven elérhető árú gokartbajnokság jön létre Nagy-Britanniában. A sorozatot Lewis Hamilton is támogatja, a kezdeményezés mögött édesapja, Anthony, az egykori versenyző Carolynn Hoy és Ayrton Senna legnagyobbra tartott gokartos ellenfele, Terry Fullerton áll.

A bajnokság két kategóriában indul, a kadét osztályban évi 25 000 font (kb. 10,5 millió Ft), míg a junior kategóriában 35 000 font lesz a részvételi díj, miközben a brit átlagkereset évi 27 200 font. Ezek még mindig jelentős összegek, de a Formula Kart Stars így is nagyságrendekkel olcsóbb a szigetországi és nemzetközi alternatíváknál. Európa kontinentális részén akár 10 000 fontba is kerülhet egy négynapos versenyhétvége.

„Nagyon aggasztottak a gokartozás költségei" – nyilatkozta a sorozat elnöke, Carolynn Hoy. „Az ember felháborító számokat hall: 9-11 éves gyerekek szülei évi 100 000 font fölött költenek." Hoy szerint a probléma egyik oka, hogy már nagyon alacsony szinten is a családoknak kell biztosítani a versenyzéshez szükséges infrastruktúrát, tehát a gokart mellett a szervizelést, a szállítást, és az egyéb logisztikai feladatokat is.

A fiatalok Hamilton nyomdokaiba szeretnének lépni Forrás: AFP

„A mi célkitűzésünk az, hogy egy apa el tudjon jönni a fiával vagy a lányával, hozzák a sisakjukat, az overallt, egy apró szerszámosládát, és kész. Nem kell teherautót vásárolniuk vagy bármi egyebet. Mindent mi intézünk, ők semmi többletet nem vállalnak" - tette hozzá Hoy.

A koncepció részeként a versenyzők egységes technikai feltételek mellett küzdhetnek meg egymással, a győztesek pedig anyagi támogatásban részesülnek a továbblépéshez. A kezdeményezést Bernie Ecclestone is hamarosan felkarolhatja, aki Hoy szerint „a korához képest hihetetlenül haladó gondolkodású. Tudatában van annak is, hogy a sport demográfiája nem jó a Forma-1-nek. A nézők öregszenek, ő pedig fiatalokat szeretne a sportba. Nagyon szigorúan gondolkodik az oktatással kapcsolatban is."

Hamilton apja a saját bőrén érezte a nehézségeket

Ma már ismert történet, hogy a kétszeres világbajnok Lewis Hamilton édesapja, Anthony egyszerre több állást és jelentős anyagi kockázatot is vállalt annak érdekében, hogy a fia pályafutását el tudja indítani, mielőtt felkarolta őt a McLaren és a Mercedes tehetségkutató programja.

„Már 2008-ban is kaptunk leveleket emberektől, akik azt szerették volna, hogy a gyermekeik olyanná váljanak, mint Lewis" – emlékezett vissza idősebb Hamilton a Reutersnek. „Sokan eladták a házaikat, hogy versenyezni menjenek, még a gyerekeket is kivették az iskolából. Néhányan nagyszerűnek tűnő otthonokat adtak fel, és mentek Olaszországba versenyezni. Fogalmam sincs, hol tartanak most."

„Emlékszem, nem akartam felvállalni a felelősséget, hogy gyerekek és a szüleik elveszítsék a megélhetésüket vagy azt higgyék, ha egy kicsit versenyezgetnek, akkor egyenes út vezet a legjobb autókba" – magyarázta Hamilton, aki az esetleges kudarc miatt mindig is fontosnak tartotta a tanulást, ezért az új gokartbajnokságban is létrehoztak egy mobil osztálytermet, saját tanárokkal.

„Iskolába járattam Lewist is, ez a megállapodásunk része volt. Akkoriban már a Mercedes és a McLaren támogatott minket, de az életben nincsenek garanciák, úgyhogy az oktatásra mindig szükség van. Ezért is vagyok nagy rajongója az új bajnokságnak."

Senna legnagyobb gokartos riválisa soha sem vágyott az F1-be

A világ 2010-ben ismerte meg Terry Fullerton nevét, miután az akkoriban bemutatott „Senna" című dokumentumfilm rendezője, Asif Kapadia az alkotás középpontjába a legendás Ayrton Senna 1993-as visszaemlékezését helyezte: Senna egy sajtótájékoztatón korábbi gokartos ellenfelét, Terry Fullertont, Nagy-Britannia első gokart világbajnokát nevezte meg legnagyobb riválisának. A most 63 éves brit szerint az ő idejében átlagemberek is megengedhették maguknak a gokartozást.

„Az édesapám matematika tanár volt egy iskolában, az ő béréből hoztuk össze" – idézte Fullertont Reuters. „Egy orvos vagy tanár fizetéséből simán lehetett versenyezni akkoriban. Az ember minden pénzét felemésztette , de lehetett csinálni. Azóta eléggé eltolódott a dolog az egyéni szórakozástól a komoly csapatsport felé, adatelemzéssel meg egyebekkel. Már 9-10 éves gyerekek is a telemetriájukkal és a csúcsponti sebességükkel vannak elfoglalva."

Senna legnagyobb ellenfele, Terry Fullerton 1973-ban Forrás: Terry Fullerton

Fullerton úgy látja, bár korábban is voltak gazdag fiatalok, manapság a szüleik is sokkal megrögzöttebben akarják, hogy a gyermekeik előrébb jussanak a ranglétrákon. Ő maga viszont soha sem volt ilyen, főleg azután nem, hogy a testvére egy motorversenyen szenvedett halálos balesetet.

„Amikor 13 éves voltam, az én álmom az volt, hogy profi gokart versenyző legyek, ma viszont minden gyerek a Forma-1-be vágyakozik" – mondta az 1984-ben visszavonult Fullerton, aki azóta olyan pilóták fejlődését segítette, mint az Endurance-világbajnok Anthony Davidson, a háromszoros Le Mans győztes Allan McNish vagy a DTM bajnok Gary Paffett.

„Amikor 19-20 éves lettem, profi gokartossá váltam, így az álmom beteljesült. Egyáltalán nem kerültem kapcsolatba az autósporttal. Tulajdonképpen nem is nagyon szeretem, az F1-et sem néztem korábban. Gokartozni viszont imádtam."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!