Vágólapra másolva!
A korábbi éveknél jóval magasabb összeget, 4,85 millió dollárt fizet nevezési díjként a csapat, hogy megvédhesse címét a Forma-1-ben. Aggódni persze nem kell értük, a bajnok számlájára tavaly 102 millió dollár jutalom érkezett.

Rekordösszeget fizet a Mercedes az FIA-nak, hogy benevezhessen 2015-ben a Forma-1-be. A nevezési díj a Sportszabályzat 7-es függeléke szerint két tételből, egy minden csapat számára kötelező 516 128 dolláros (kb. 140 millió Ft-os) fix összegből, és egy pontok alapján kalkulált díjtételből áll. A bajnokcsapat 6194, a többiek 5161 dollárt kötelesek befizetni pontonként az FIA kasszájába.

A Mercedes így összesen 4 858 122 dollárt kénytelen utalni a 701 ponttal megnyert konstruktőri bajnoki címe után. A szorosabb bajnokság anyagilag talán szerencsésebb lett volna a csillagosoknak, mivel a második helyezett Red Bull nagyságrendileg csupán 2,6 millió dollárt fizet, a többi csapat pedig további 16 milliót ad össze. A Caterham és a Marussia viszont várhatóan már nem nevez be a 2015-ös szezonra, ami az FIA-nak bevételkiesést jelent.

A fölényes vb-győzelem sokba kerül a Mercedesnek Forrás: Origo

Ez a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nak ugyanakkor jó hír, hiszen ő így kb. 40 millió dollárt megtakarít a Marussiának a két pont miatt félretett pénzjutalom megtartásáért.

Bár a Mercedes költségei igen magasak, félteni nem kell őket: 2013-ban 87 millió dollárt kerestek a konstruktőri bajnokság második helyével, 2014-ben pedig 102 milliót a bajnoki győzelemmel, ami bőven több pénz, mint a csődbe jutott kis csapatok, sőt a középmezőnyben szereplő istállók egy részének egész éves költségvetése.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!