Vágólapra másolva!
A kanadai szerint Vettel már nem kellett a Red Bullnak, Alonsónak pedig új kihívásokra volt szüksége. Abban viszont nem biztos, hogy a spanyol sikeres lesz a Honda motoros McLarennel.

A 2014-es Forma-1-es idényt meglepő átigazolások is fűszerezték, amelyek az élcsapatokat is érintették. Fernando Alonso a még két évig érvényes szerződése ellenére elhagyta a gyengélkedő Ferrarit, és a Honda motorjaival új korszakba lépő McLarenhez igazolt, a helyére pedig az a Sebastian Vettel érkezett, aki négy világbajnoki cím után távozott az őt gyerekkora óta támogató Red Bulltól.

Bár a 2014-es bajnokság eredményei alapján mindketten egy gyengébb csapat kedvéért hagyták el eddigi munkaadójukat, Jacques Villeneuve szerint jól tették, hogy új kihívás után néztek. Az 1997-es világbajnok úgy véli, most mindkét világbajnok „jobb helyzetben van", mintha nem váltottak volna csapatot.

Villeneuve szerint Vettelnek azért volt szüksége a változásra, mert Daniel Ricciardo érkezésével a korábbi eredményei ellenére is háttérbe szorult a Red Bullnál. „Többé már nem ő volt az aranyifjú" – idézi az Omnicorse a kanadait.

„A Red Bull már nem akarta őt. Ez az istálló amúgy sem az a 'család', aminek beállítják magukat" – vélekedett. „Csak egyetlen érdekük van: minél több doboz energiaitalt akarnak eladni. Ezért most Daniel Ricciardóba szerettek bele."

Vettelre és Alonsóra új kihívás vár 2015-ben Forrás: AFP

A korábbi világbajnok szerint Vettelnek „nem volt más választása, mint elhagyni az istállót." Noha a Ferrari idén egyetlen futamgyőzelmet sem tudott aratni, Villeneuve szerint Vettelre fényes jövő várhat az olaszoknál. „Az átszervezés időszakában érkezett meg a Ferrarihoz. 2015-ben még türelmesnek kell lennie, de 2016-ban már az eredmények is jönni fognak."

Alonso nem csapatjátékos

Vettellel ellentétben Alonso úgy hagyja el korábbi csapatát, hogy egy világbajnoki címet sem sikerült kozösen nyerniük. Villeneuve szerint a spanyolnak elege lett abból, hogy a Ferrarival nem tudott sikeres lenni, ezért „friss levegőre volt szüksége". A kanadai úgy véli, Alonso az utolsó időszakban már egyébként sem tudott teljes erőbedobással dolgozni a csapat eredményeiért.

„Szerintem amint lehajtja a sisakrostélyát, ő a legjobb Forma-1-es versenyző a mezőnyben. Az autón kívül azonban nem a csapatért, hanem saját magáért dolgozik" – nyilatkozta Villeneuve, aki szerint a Ferrarinak az sem tetszett, ahogy Alonso a közösségi oldalakon mindenkivel megosztotta a véleményét. „Úgy használja az internetet és a Twittert, hogy előnyt kovácsoljon belőle. Az élcsapatok ezt nem szeretik, különösen a Ferrari, amely mindig óvta a versenyzőit."

A McLarennél is küszködhet

Bár Villeneuve szerint Alonso jól járt a csapatváltással, szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a McLarennél jobb eredményei lesznek. A patinás csapat legutóbb 2012-ben tudott futamot nyerni, és idén csak a konstruktőri bajnokság 5. helyén végeztek. Az is visszavetheti őket, hogy a Mercedes helyett jövőre a Honda vadonatúj motorjaival fognak indulni.

„A McLaren idén a legjobb motorral versenyezhetett, de mégis a Williams mögött voltak, sőt néha a Force India mögött is, pedig kétszer akkora költségvetésből gazdálkodnak" – mondta Villeneuve. „Ez egyértelműen arra utal, hogy problémák vannak a csapatnál."

A McLaren a Honda turbómotorjaival uralta a mezőnyt a 80-as évek végén, de a kanadai szerint ez nem sokat jelent. „Folyamatosan azt hallom, hogy a japánok tudják, hogyan kell turbómotort építeni, de ez a V6-os hajtáslánc egészen más téma. A 80-as években a Ferrari is kitűnő turbómotorokat gyártott, ahogy a Renault is, most mégsem ők nyernek."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!