Vágólapra másolva!
A német elárulta, szívesen versenyezne a hosszútávú világbajnokságban és a legendás 24 órás versenyen, de még az F1-es visszatérésről sem mondott le.

Adrian Sutil szerződését nem hosszabbította meg a Sauber a 2015-ös idényre, és a német más Forma-1-es csapatnál sem talált helyet a következő szezonra. Ennek ellenére Sutil nem búslakodik, és attól sem zárkózik el, hogy az F1-en kívül folytassa a pályafutását.

„Számos lehetőségem van arra, hogy más izgalmas szériákban versenyezzek – nem csak a Forma-1-ben gondolkozom" – nyilatkozta Sutil az Autosportnak. „Az eredeti tervem nem jött össze, ezért most más kategóriákban kell szétnéznem. Nagyon nyitott vagyok, és kíváncsi vagyok, mi vár rám a jövőben. Akkor is boldog ember leszek, ha jövőre nem versenyezhetek."

Sutil még nem mondott le arról, hogy a jövőben újra visszatérhet a Forma-1-be, például a bajnokságba 2016-ban beszálló amerikai csapat, Gene Haas alakulatánál is el tudja képzelni magát. Ezen kívül a hosszútávú világbajnokság (WEC) iránt is komolyan érdeklődik. A felszálló ágban lévő bajnokságban számos korábbi F1-es pilóta versenyez, tavaly például Mark Webber tette át ide a székhelyét, jövőre pedig Nico Hülkenberg - aktív F1-es versenyzőként - is elindul a Le Mans-i 24 órás versenyen.

„Mindenki jókat mond erről a bajnokságról, és én is hasonlóan érzek. Az autók gyorsak, és valószínűleg hasonlóak az F1-esekhez" – magyarázta Sutil. „A Le Mans-i 24 órás versenyen mindenképpen el szeretnék indulni a pályafutásom során. Látom, hogy más korábbi Forma-1-es pilóták is nagyon elégedettek, akik megtették ezt a lépést."

Sutil szerződését nem hosszabbította meg a Sauber Forrás: AFP

Sutil számára az is vonzó a WEC-ben, hogy egyre több gyártó száll be a bajnokságba. Idén a Toyota, az Audi és a Porsche is tudott futamgyőzelmet aratni a prototípusok között, jövőre pedig a Nissan is harcba száll ellenük. „Itt sok a gyártó, ami egy versenyző jövője szempontjából mindig pozitív – egy megbízható partnerre van szükségünk, akivel hosszabb távú szerződést köthetünk, utána pedig tényleg keményen dolgozhatunk és javulhatunk."

„31 éves vagyok, tehát még eltölthetnék néhány évet a Forma-1-ben. De ott már jártam, és egyszer eljön az ideje, hogy más lehetőségek után nézzünk."

Nyugodtabb lett

Sutil elmondta, nem esik kétségbe, amiért 2015-re még nincs állása, hiszen a 2012-ben kihagyott idénye sem volt rossz hatással a pályafutására. „Csodálatos volt az az év, amikor nem versenyeztem" – mondta. „Nagyon jól éreztem magam, és talán lazább lettem, mint a többi pilóta."

„Emlékszem, 2011-ben még szenvedtem, amikor nem tudtam, mit hoz a 2012-es év" – tette hozzá. „Most már túl vagyok ezen, és ez a tapasztalat kicsit nyugodtabbá tett. Láttam, hogy az élet versenyzés nélkül is megy tovább. Minél idősebbek leszünk, annál inkább rájövünk erre."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!