Vágólapra másolva!
A McLaren főnöke szerint jó okuk volt rá, hogy ne leplezzék le korábban a 2015-ös felállásukat. Button úgy érzi, a tapasztalt pilótapáros óriási előnyökkel járhat az új Honda-korszakban.

A McLaren szokatlanul sokáig, december közepéig várt a 2015-ös pilótapárosának bejelentésével, ráadásul Jenson Button és Kevin Magnussen maguk sem tudták, hogy melyikük versenyezhet jövőre is a Forma-1-ben. A választás végül a tapasztalt brit pilótára esett, aki Ron Dennis elmondása szerint szerda éjjel írta alá a két évre szóló szerződését.

A McLaren főnöke elmondta, jó okuk volt rá, hogy ilyen későn született döntés, ezért nem is kér elnézést a hosszas várakozásnak kitett versenyzőitől. „A szezon végén volt némi esélyünk arra, hogy megelőzzük a Ferrarit a konstruktőri bajnokságban, ezért nem akartam kizökkenteni a csapatot az utolsó két versenyre" – magyarázta Dennis. „Az Abu-dzabi Nagydíj szombati napján pedig egy nagyon fontos aerodinamikai tesztet végeztünk, és nem akartam, hogy az egyik versenyzőnk motivált, a másik pedig motiválatlan legyen."

„Az Abu-dzabi Nagydíj utáni kedden az F1 Commission ülésezett, és napirenden volt két-három olyan ügy is, amelyek hatással lehettek volna a döntésünkre" – folytatta. „Ahogy mindenki tudja, néhány csapat – köztük a McLaren – köteles harmadik autót indítani, ha a mezőny létszáma 16 fő alá esik. Gondolnom kellett arra az eshetősége is, hogy ez megtörténik."

Dennis nem akart elhamarkodott döntést hozni Forrás: AFP

Miután kiderült, hogy a McLarennek biztosan nem kell harmadik autót indítania, elméletben már meghozhatták volna a döntést, de Dennis az egész igazgatótanács véleményét szerette volna kikérni a december eleji ülésen. „A csapatunkban nagyon fontos értékeket tartunk szem előtt, ezek egyike az együttműködés" – mondta. „Butaság lett volna az igazgatótanács nélkül döntenem."

„Úgy érzem, minden jogom megvolt ahhoz, hogy alaposan átgondoljam a döntést. Tudom, hogy a két versenyzőnk számára ez kicsit fájdalmas volt, de nekem sokkal fájdalmasabb lett volna, ha elhamarkodottan rossz döntést hoztam volna."

Fontos lesz a tapasztalat

Button az elmúlt hetekben nem rejtette véka alá, hogy zavarja a bizonytalanság, de most felhőtlenül örül a McLarentől kapott további két évnek. „Gondolkoztam azon, milyen lenne az életem a Forma-1-en kívül, de arra jutottam, hogy közel sem lenne olyan izgalmas, mint az F1-ben" – nyilatkozta a brit, aki nagyon várja már, hogy 2008 után újra Honda motorral versenyezzen.

„Nagyon különleges emlékeim vannak a Hondával töltött időszakról. Voltak nehéz éveink is, de úgy érzem, sokat érhetünk el együtt" – mondta a brit, aki úgy véli, Fernando Alonsóval különösen sikeres párost alkothatnak. „Szerintem a Forma-1-ben nagyon fontos a tapasztalat. Elég jól ismerjük egymást, és ketten együtt mintegy 500 versenyt teljesítettünk, ami meglehetősen tapasztalttá tesz minket. Nagy szerepünk lehet abban, hogy a McLaren-Hondát nagyszerű eredményekhez segítsük a jövőben."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!