Vágólapra másolva!
Ron Dennis biztos benne, hogy a spanyol újra be tud illeszkedni a csapatba, és hozzásegítheti a Forma-1-es uralomhoz a McLaren-Hondát. Buttonnal kétéves szerződést kötöttek.

Fernando Alonso annak ellenére tért vissza hét év után a McLarenhez, hogy a csapatnál töltött 2007-es idénye nagyon csúnya szakítással ért véget, miután a spanyol még meg is zsarolta a szerinte csapattársát, Lewis Hamiltont favorizáló istállót. A korábbi sérelmek ellenére most a McLaren főnöke, Ron Dennis és Alonso is úgy érzi, hogy a siker reményében képesek lesznek hatékonyan együttműködni.

„2007-ben nem sikerült a legjobbat kihoznom magamból" – nyilatkozta a McLaren sajtótájékoztatóján Alonso, aki hét éve egy ponttal maradt le a világbajnoki címről Kimi Räikkönen mögött. „Azért jöttem vissza, hogy befejezzem az akkor elkezdett munkát."

Bár a McLaren az új turbókorszakhoz a többi gyártónál egy évvel később csatlakozó Honda motorjait fogja használni, Alonso úgy érzi, a későbbi sikerek reményében megérte kockáztatnia. „Azért csatlakoztam ehhez a projekthez, mert hiszek benne, hogy itt érhetem el a legjobb eredményeket, és megnyerhetem a harmadik világbajnoki címemet" – jelentette ki a spanyol, aki legutóbb 2006-ban nyert bajnokságot.

Alonso biztos benne, hogy új csapattársával, a mezőny legtapasztaltabb versenyzőjének számító Jenson Buttonnal probléma nélkül fognak együttműködni. „Egy igazi úriemberről és egy nagyszerű sportolóról van szó. Mindketten tanulni fogunk egymástól" – vélekedett.

Alonso 2007-ben négy versenyt nyert a McLarennel Forrás: AFP

Alonsóhoz hasonlóan Dennis is úgy érzi, hogy kettejük története „lezáratlan ügy", ezért „minden eddiginél elszántabban" dolgoznak majd a közös sikerekért. „Most több bizonyítanivalónk van, mint korábban bármikor" – mondta. „Fernando két okból tért vissza: egyrészt be akarja bizonyítani, hogy egy igazi győztes – ez lesz a könnyebbik része. Másrészt pedig azt kell bebizonyítania, hogy újra be tud illeszkedni a csapatunkba, és együtt tud dolgozni velünk a közös céljaink elérése érdekében."

Dennis hozzátette, tiszteli Alonsót azért, amiért az F1 egyik legsikeresebb csapatát otthagyva úgy döntött, visszatér a McLarenhez, és megpróbál egy sikeresebb kapcsolatot kiépíteni az istállóval.

Megérte ennyit várni a döntésre

Dennis szerint a McLaren a Honda partnereként „uralni" akarja a Forma-1-et, és ehhez Alonso és Button személyében a lehető legjobb pilótapárosra sikerült szert tenniük. Úgy véli, Button is tisztában van a „saját szerepével", és a felmerülő nehézségekkel képes lesz megbirkózni. Dennis elismerte, hogy talán túl sokáig vártak a bejelentéssel, ezért megköszönte Button és Magnussen türelmét. A döntésre egyébként azért is kellett ilyen sokáig várni, mert a McLaren biztosan szerette volna tudni, hogy jövőre nem kell-e harmadik autót indítaniuk.

„Hosszú volt az utóbbi néhány hét, de a legjobb dolgokra néha megéri várni" – nyilatkozta Button. „A szívem mindig a csapatnál volt."

A hivatalos közleményben nem esett szó a versenyzői szerződések hosszáról, de Dennis elárulta, hogy Buttont két évre, Alonsót pedig ennél hosszabb időszakra (a hírek szerint 3 évre) szerződtették. A jövőre teszt- és tartalékpilótaként alkalmazott Kevin Magnussen így nem számíthat arra, hogy 2016-ban újra a csapatnál versenyezhet, de biztos benne, hogy láthatjuk még őt a Forma-1-ben.

„Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hiszen nem versenyezhetek. Ennek ellenére úgy érzem, van még jövőm a Forma-1-ben, és nagy lehetőségek várhatnak rám a következő években" – mondta a 22 éves dán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!