Vágólapra másolva!
Szerinte nincs logika az osztrákok döntéseiben, hiszen egy erős szezon után kell távoznia a fiókcsapat Toro Rossótól. Úgy véli, a technikai problémák nélkül még több pontot szerezhetett volna.

Jean-Eric Vergne-nek három szezon után távoznia kell a Toro Rossótól, miután a csapat úgy döntött, Carlos Sainz Jr.-t szerződteti a már korábban bejelentett Max Verstappen mellé. Vergne-nek annak ellenére nem jutott hely a Red Bull utánpótláscsapatában, hogy 22-8 arányban legyőzte csapattársát, Danyiil Kvjatot a pontversenyben. Az orosz újoncot ráadásul elő is léptették, és jövőre már a távozó Sebastian Vettel helyén, a Red Bullnál fog versenyezni.

Vergne az Autosportnak elárulta, azt még el tudta fogadni, hogy a Red Bull tavaly Daniel Ricciardót szerződtette Mark Webber helyére, most viszont nem érti, hogy miért maradt versenyzőülés nélkül. Szerinte logikátlan, hogy ő még a Toro Rossónál sem maradhat, miközben Kvjat jövőre már a Red Bullnál fog versenyezni.

„Ennek semmi értelme" – mondta Vergne, aki úgy sejti, hogy politikai okok állhatnak a Red Bull döntése mögött. Elmondta, akár még nagyobb különbséggel verhette volna Kvjatot, de a szezon során különböző nehézségekkel kellet megküzdenie. „A Red Bull mindig azt mondta, hogy a pontok számítanak. Tudták, hogy 5 kilogrammal nehezebb vagyok a csapattársamnál, ami körülbelül 2 tizedes hátrányt jelentett az időmérőkön. Erről persze senki más sem tudott. Ők viszont azzal is tisztában voltak, hogy számos technikai problémám volt, amik elvették tőlem a pontszerzés lehetőségét" - magyarázta.

Vergne nem érti, mi alapján döntött a Red Bull Forrás: AFP

A 24 éves francia számára azért is különösen bosszantó, hogy nem kellett a Red Bullnak, mert szerinte sokat fejlődött az elmúlt évben. „A tavalyi idényhez képest idén nagyon erős évem volt. Kár, hogy olyan sok műszaki hibám volt, mert sokkal több pontom lehetett volna, és akkor talán máshogy alakult volna a helyzetem" – vélekedett. „Óriásit léptem előre a tavalyi szezon óta – sokkal jobb és elégedettebb versenyzőnek érzem magam."

Vergne azonban hangsúlyozta, a keserű búcsú ellenére nem bánja, hogy tinédzserként csatlakozott a Red Bull utánpótlásprogramjához. „Nem bánok semmit. Persze történtek olyan dolgok, amelyekről nem beszélhetek, és amelyek nem nekem kedveztek, de ezt el kell fogadnom" – mondta a francia, aki még szeretne visszatérni a Forma-1-be. „Ha valami rossz történik velem, megpróbálok erősebben kikerülni a helyzetből."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!