Vágólapra másolva!
Bejelentették, hogy a spanyol visszatér ahhoz az istállóhoz, amelytől 2007 végén viharos körülmények között távozott. A McLaren hosszas vajúdás után úgy döntött, Buttont tartja meg. Magnussen tartalékpilótaként marad.

A McLaren végre hivatalosan is megerősítette, amit már hónapok óta tudni lehetett: Fernando Alonso 2015-től náluk folytatja a pályafutását.

Ez pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, mert Alonso 2007-ben már versenyzett a McLarennél, de annyira megromlott a viszonya az istállóval, és különösen annak akkori főnökével, Ron Dennisszel, hogy eredetileg három évre szóló szerződése ellenére egyetlen szezon után távozott tőlük. A konfliktus legfőbb oka az volt, hogy Alonso kétszeres világbajnokként elsőhegedűsi státuszt várt el, amit azonban a csapat saját nevelésű újonca, Lewis Hamilton meglepően jó formája miatt nem biztosítottak számára.

Abban az évben Hamilton és ő azonos pontszámmal és győzelemmel a világbajnokság 2-3. helyén végzett, egyetlen pontos hátrányban a ferraris Kimi Räikkönenhez képest. Alonso utána visszatért előző alakulatához, a Renault-hoz, majd 2010-től éppen Räikkönen helyét foglalta el a Ferrarinál, de az elmúlt öt év nem hozta el számára a világbajnoki sikert. Emiatt elvesztette a csapatba vetett hitét, és annak ellenére a távozás mellett döntött, hogy a szerződése 2016-ig szólt.

Alonso 2007-ben ugyanúgy négy győzelmet aratott a McLarennél, mint Hamilton Forrás: AFP/Bertrand Guay

Alonso most azt állította, a McLaren már „több mint egy évvel ezelőtt" megkereste őt, de az idén másoktól is kapott „csábító" ajánlatokat. „Soha nem rejtettem véka alá az Ayrton Senna iránti tiszteletemet, aki mindig a kedvenc versenyzőm, a bálványom és a viszonyítási pontom volt" – idézi őt az istálló közleménye. „Jól emlékszem rá, hogy kölyökkörömban a poszterek a szekrényemen és a játékautóim is mind azt erősítették bennem, hogy egy napon majd Ayrton nyomdokaiba léphessek, akárcsak az a gokart, amelyet az édesapám épített a nővéremnek, s amelybe teljesen beleszerettem."

„A gokart festését a Forma-1 történetének leghíresebb együttműködéséről mintázták, az Ayrton által vezetett McLaren-Hondáéról. Megtiszteltetés számomra, hogy most ugyanehhez az együttműködéshez csatlakozhatok én is."

Alonso - aki előzőleg ellátogatott a McLaren és a Honda központjába is - tisztában van vele, hogy nem feltétlenül várhat azonnali sikert. „Hatalmas lelkesedéssel és eltökéltséggel szállok bele ebbe a projektbe, tudva, hogy időbe fog telni, amíg elérjük a kitűzött célokat, ez azonban nem jelent számomra gondot" – jelentette ki.

Button választották Magnussen helyett

Az egyéni vb-címet legutóbb 2008-ban elhódító McLaren, amely a Forma-1-be jövőre visszatérő Hondával szeretne újra feljutni a csúcsra, mindenképpen meg akart szerezni egy A-listás sztárt a hadjáratához, ezért régóta vadászott Alonsóra. A hírek szerint már hetekkel ezelőtt megállapodtak vele, de ezt addig nem akarták hivatalosan bejelenteni, amíg nem döntötték el, hogy a veterán Jenson Button, vagy az idei újonc, Kevin Magnussen legyen a csapattársa.

A csapatot sok kritika érte, amiért hetekig bizonytalanságban tartotta eddigi versenyzőit, végül azonban (csak a bejelentés előtti este) Buttonra esett a választásuk. Ő 34 évesen csak másfél évvel idősebb Alonsónál, de már két szezonnal töltött többet az F1-ben, és nem mellesleg évekig dolgozott együtt a Hondával. Idei csapattársa, Magnussen Hamiltonhoz hasonlóan a McLaren saját nevelésű versenyzője, de újoncként csak 55 pontot szerzett Button 126 pontja mellé. Az időmérőkön 10:9-re legyőzte ugyan a csapattársát, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy továbbra is bizalmat szavazzanak neki. Ő 2015-ben tartalékpilótaként marad a McLarennél, de az alábbi tweetben azt ígérte, visszatér:

Button úgy vélte, olajozottan lesznek képesek együtt dolgozni Alonsóval, akit „gyorsnak és rutinosnak" nevezett. „Fernandóhoz hasonlóan én is biztosra veszem, hogy a McLaren és a Honda nagy dolgokat fog elérni, és meg vagyok győződve arról, hogy együtt hihetetlenül keményen igyekszünk majd ragyogóan hatékonnyá varázsolni a csapatot" – mondta.

„Én is nagyra becsültem Ayrton Sennát, engem azonban kisfiúként McLaren-Hondás csapattársa, Alain Prost eredményei inspiráltak igazán" – tette hozzá. „Ahogy futam- és vb-győzelemre vezette azokat a csodálatosan brutális piros-fehér autókat, számomra maga volt a mozgásba öntött költészet. Azóta is az ő stílusát próbálom követni."

Dennis: a legerősebb páros

Ron Dennis – aki a McLaren más tagjaival ellentétben állítólag inkább Magnussent tartotta volna meg – úgy véli, Alonso 33 évesen „ereje teljében" van. „A McLaren politikája a versenyzőkkel kapcsolatban mindig arra épült, hogy a lehető legerősebb párost próbálja összeállítani, márpedig Fernandóval és Jensonnel hitem szerint pontosan ez történt most is" – mondta.

A késlekedésről megjegyezte: „Fernando már régebben aláírt hozzánk, de úgy döntöttünk, ezt addig nem jelentjük be, amíg nem igazoltuk le mellé Jensont is. Az egyeztetés vele számos különböző okból elég sokáig tartott, most azonban, amikor a végére értünk, biztosak vagyunk benne, hogy az együttműködésünk vele a jövőben is éppolyan gyümölcsöző lesz, mint amilyen eddig volt."

Alonso meg nem erősített hírek szerint évi 40 millió dolláros fizetésért, három évre írt alá a McLarenhez, de a szerződésében szereplő záradék felhatalmazza a korábbi távozásra, amennyiben a csapat teljesítménye elmarad egy meghatározott szinttől. Ehhez azért ragaszkodott, mert valószínűleg nem tett le arról, hogy 2016-tól a Mercedeshez igazoljon, ha Hamilton valamiért nem hosszabbít velük.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!