Vágólapra másolva!
Na nem az idén, hanem két évvel ezelőtt fohászkodott azért, hogy romoljon el alatta a McLaren a Szingapúri Nagydíjon, mert a brit pilóta korábban nem állt szóba vele, hiába próbálta a Mercedeshez csábítani.

A 2012-es Szingapúri Nagydíjon lett elege Lewis Hamiltonnak a McLaren műszaki problémáiból, miután vezető helyről, a váltó meghibásodása miatt feladta a versenyt, így esélyei alaposan lecsökkentek a világbajnoki cím megszerzésére. Niki Lauda, a Mercedes csapat ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatója elmondta, a szingapúri hétvége fordulópontot hozott Hamilton elcsábításával kapcsolatban.

„A McLaren meg akarta tartani őt, és már szerződést is ajánlottak neki, úgyhogy megkérdeztem tőle, másnap találkozhatunk-e. Ez vasárnapra, a verseny napjára esett" – emlékezett Lauda az osztrák O3 rádióban.

„A verseny előtt Lewis szemébe akartam nézni, amikor leszáll a (versenyzői parádén használt) kamionról. Aznap reggel küldtem neki egy SMS-t, és megkérdeztem, át akar-e igazolni hozzánk, de aztán rám sem hederített. Egyszerűen mellőzött, és továbbsétált" – mesélte a korábbi háromszoros világbajnok. „Ekkor azt gondoltam, ajjaj!"

Laudának jelentős szerepe volt abban, hogy Hamilton átigazolt a Mercedeshez Forrás: AFP

Hamilton akkoriban még kirobbanthatatlannak tűnt a McLaren kötelékéből, hiszen a wokingi istálló kamaszkora óta támogatta az előmenetelét, emellett szoros érzelmi szálak is fűzték a csapathoz, annak vezetőihez, és gyerekkori példaképe, Ayrton Senna miatt a történetéhez is.

Lauda viszont eltökélt volt, és szilárdan hitt abban, hogy a Mercedesnek mindenképpen Hamiltonra van szüksége, hogy önálló konstruktőrként is sikeresek legyen az F1-ben, még ha sokak számára érthetetlennek is tűnt, hogy a világbajnoki címért harcban lévő Hamilton miért szerződne az akkor még csak egyszeres futamgyőztes gárdához. Az osztrák ezért Szingapúrban az égiekhez fordult segítségért.

„Azt mondtam, 'édes istenem, ha csak egyszer segíteni akarsz nekem, most romoljon el az a McLaren!' Kétszer gondoltam erre, aztán hopp, meg is állt. Rögtön SMS-ekkel kezdtem bombázni Lewist, és három héttel később aláírtuk a szerződéseket. Ez az idei sikereink egyik fontos előzménye volt."

Hamilton tavaly igazolt a Mercedeshez, idén pedig nagy csatában megnyerte a világbajnoki címet csapattársa, Nico Rosberg előtt. A brit versenyző a szezonzáró után kiemelte, az átigazolásában komoly szerepe volt annak is, hogy a Mercedes korábbi csapatfőnöke, Ross Brawn személyesen látogatta meg angliai otthonában, és tájékoztatta őt a csapat hosszabb távú terveiről.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!