Vágólapra másolva!
A Mercedes főnöke biztos benne, hogy tudják, hol a határ, Rosberg viszont a biztonság kedvéért figyelmeztette a csapattársát, hogy játsszon tisztán. Hamilton a csütörtöki sajtótájékoztatójukon csak vonakodva fogott kezet vele.

Az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon döntő fázisához érkezett a Mercedes versenyzőinek világbajnoki párharca, és közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatójukon a feszültség tapinthatóvá vált, amikor Lewis Hamilton csak vonakodva volt hajlandó kezet nyújtani Nico Rosbergnek.

Bár Hamiltonnak 17 pontos előnye van, ami még a vitatott dupla pontos szabály mellett is azt jelenti, hogy elég lesz a 2. helyen végeznie a vb-győzelemhez, emiatt valójában rajta nagyobb a nyomás Rosberg szerint. „Neki csak vesztenivalója van" – mondta a német versenyző, aki eddig csupán feleannyi nagydíjat nyert meg az idén, mint Hamilton, de az időmérőkön gyorsabbnak bizonyult nála.

Hamilton és Rosberg a fotó kedvéért végül kezet fogtak Forrás: AFP/Tom Gandolfini

Rosberg elismerte csapattársa kvalitásait, ám azzal is igyekezett nyomást gyakorolni rá, hogy emlékeztette brazíliai hibájára és a tavalyi Abu-Dzabi Nagydíjra, amely szerinte Hamilton egyik leggyengébb versenye volt. „Lewis nagyszerű ellenfél, és a finálé remélhetőleg izgalmas lesz" – mondta. „Azért vagyok itt, hogy megnyerjem a versenyt, de Lewis segítségére is szükségem van, hogy ne végezzen a 2. helyen. Sokféle forgatókönyv létezik, optimista vagyok. Ő Brazíliában hibázott. Meglátjuk, mivel gyakorolhatunk rá további nyomást."

Ismerik a játékszabályokat

Egy mindkettejük kiesését okozó ütközés Hamiltont tenné világbajnokká, ezért Rosberg figyelmeztette az ellenfelét, hogy „játsszon tisztán." A Mercedes igazgatója, Toto Wolff azonban nem tart attól, hogy a páros küzdelme olyan drasztikus véget ér, mint annak idején Alain Prosté és Ayrton Sennáé a McLarennél.

„Mindketten rendes srácok, egyikük sem csaló" – jelentette ki. „Nicónak muszáj megnyernie a futamot, és Lewis is győzelemmel szeretne bajnok lenni, úgyhogy kemény verseny vár rájuk. Odáig azonban nem fog fajulni, hogy egymásnak menjenek. Mindkettejüknek túl sok vesztenivalója van."

Hamilton elismerte, hogy a győzelemre hajt, „mint mindig", és azt állította, „ami a nyomást illeti, nem érzek semmi különöset. Húsz éve versenyezek, volt időm felkészülni rá. Amikor legutóbb ilyen helyzetbe kerültem, még ideges voltam. Most viszont úgy érzem magam, mint egy kissrác karácsonykor."

Hamilton szerint nincs szükség rá, hogy elbeszélgessenek Rosberggel a játékszabályokról a mindent eldöntő verseny előtt. „Felesleges. Az idény elején, aztán a szezon közben többször is tisztáztuk a dolgokat, különösen Spa után" – mondta. „Nem vagyunk gyerekek, magunktól is tudjuk, hogy mi helyes, és mi nem."

Elemzésünk arról, hogy mivel lehet világbajnok Hamilton, és mivel Rosberg, itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!