Vágólapra másolva!
Csütörtökön végre hivatalosan is megerősítették, amit már régóta tudni lehetett. Alonso "közös megegyezéssel" távozik öt év után, ő maga azt állítja, hogy "a Ferrari iránti szeretetből." Vettellel egyelőre három évre állapodtak meg, jövőre már biztosan Räikkönen lesz a csapattársa.

A Ferrari csütörtök délelőtt hivatalosan is bejelentette, amit a szaksajtó már hetek óta tényként kezelt: Fernando Alonso az idény végén elhagyja az istállót, a helyére pedig a Red Bulltól távozó Sebastian Vettel érkezik.

A hírek szerint a McLarenhez tartó Alonso 2010 óta versenyzett a Ferrarinál, és a csapatnál töltött öt év alatt háromszor végzett a bajnokság második helyén, valamint 11 futamgyőzelmet aratott. Bár sikertelennek nem nevezhető ez az időszak, a spanyolnak állítólag elege lett abból, hogy az elbukott világbajnoki címek után az elmúlt két évben a futamgyőzelmekért sem tudott igazán harcba szállni, és ezért döntött a távozás mellett.

A hivatalos közlemény szerint Alonso és a Ferrari „közös megegyezéssel" döntöttek a szakítás mellett, és hangsúlyozták, hogy pozitívan tekintenek vissza az elmúlt évekre. „A Scuderia Ferrari nagyra becsült versenyzői között Fernando Alonso mindig különleges helyet foglal majd el" – nyilatkozta Marco Mattiacci, a Ferrari csapatfőnöke. „Szívből köszönjük neki az elmúlt öt évben végzett munkáját. Rendkívüli kalandokat élt át a Scuderiával, és kétszer is nagyon közel került a világbajnoki címhez. Biztos vagyok benne, hogy egy Fernandóhoz hasonló nagyszerű versenyző mindig a szívében őrzi majd a Ferrarit, a rajongóink pedig a karrierje hátralévő részében is nagy tisztelettel fognak rágondolni."

Alonso elmondta, nem volt könnyű meghoznia a döntést, de úgy érzi, mindkét fél számára ez volt a legjobb megoldás. „Alaposan végiggondoltam mindent, és a Ferrari iránt érzett szeretetemet helyeztem előtérbe. Szerencsés vagyok, mert mindig megvolt a lehetőségem arra, hogy magam döntsek a jövőmről, és ez most is így történt" – nyilatkozta a kétszeres világbajnok. „Köszönetet kell mondanom a csapatnak, amiért megértették a helyzetemet."

Vettel váltja a távozó Alonsót a Ferrarinál Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

„Öt év után hagyom el a Scuderia Ferrarit. Az öt év alatt szakmai szempontból az eddigi legmagasabb szintemre léptem – nagy kihívásokkal kellett szembenéznem, amelyek arra ösztönöztek, hogy tovább feszegessem a határaimat" – folytatta Alonso. „Azt is bebizonyítottam, hogy igazi csapatjátékos vagyok, és a Scuderia érdekeit mindig a sajátjaim elé helyeztem. Amikor fontos döntéseket kellett hoznom a jövőmről, akkor is figyelembe vettem a Ferrari iránt érzett szeretetemet."

Vettel három évre érkezik

Alonso hozzátette, úgy érzi, a családját hagyja most el, de ettől függetlenül „nagy lelkesedéssel" várja a jövőt. A spanyol távozásának megerősítése után a Ferrari végre azt is bejelenthette, hogy a Red Bulltól távozó Sebastian Vettel tölti majd be a megüresedett pozíciót. A némettel egyelőre hároméves szerződést kötöttek, és azt is megerősítették, hogy jövőre Kimi Räikkönen lesz a csapattársa.

„A Scuderia Ferrari úgy döntött, hogy a Forma-1 történetének legfiatalabb többszörös világbajnokába veti a bizalmát" – nyilatkozta Mattiacci. „Sebastian Vettel a fiatalság és a tapasztalat különleges kombinációját testesíti meg, ráadásul a csapatszellem értékeit is jól képviseli. Erre nagy szükség lesz, amikor Kimivel együtt próbálnak majd megbirkózni a ránk váló kihívásokkal."

Vettel elmondta, a ferraris szerződéssel egy régi álma vált valóra. „Amikor gyerek voltam, a piros autókat vezető Michael Schumacher volt a példaképem. Hihetetlenül nagy megtiszteltetés, hogy végre én is lehetőséget kapok a Ferraritól" – nyilatkozta. „2008-ban Ferrari motoros autóval szereztem az első futamgyőzelmemet, ekkor már kaptam egy kis ízelítőt az itt uralkodó csapatszellemből. A Scuderiának óriási hagyományai vannak a sportban, és rendkívül motiváltan várom, hogy visszasegítsem az istállót a csúcsra. A szívemet és a lelkemet is beleadom a munkába, hogy ez sikerüljön."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!