Vágólapra másolva!
Az állapota másfél hónappal a Japán Nagydíjon elszenvedett balesete után továbbra is kritikus, de ahhoz már elég jó volt, hogy kedd este légi úton átszállíthatták egy nizzai kórházba. Már nincs mesterséges kómában.

Jules Bianchit kedd éjjel Japánból hazájába, Franciaországba, konkrétan a nizzai Központi Egyetemi Kórházba szállították, jelentette be a családja egy közleményben. Az október 5-i Japán Nagydíjon szerencsétlenül járt versenyző – aki a vizes pályáról nagy sebességgel kicsúszott, és egy munkagépnek ütközve súlyos fejsérülést szenvedett – már nincs mesterséges kómában, de továbbra is öntudatlan.

„Önállóan lélegzik, és az életjelei stabilak, az állapota azonban még mindig kritikusnak számít. A kezelése egy következő fázisba lépett, most az agyi funkciók javítása lesz a cél" – áll a közleményben. „Jules neurológiai állapota stabil. Habár a helyzet súlyos maradt, és az is maradhat, az a döntés született, hogy megfelelő állapotban van, ezért át lehet szállítani a hazájába, Franciaországba."

Bianchi másfél hónapja szenvedett balesetet Szuzukában Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Megkönnyebbülten jelenthetjük be, hogy a múlt éjjel légi úton a Le Centre Hospitalier Universitaire de Nice (CHU) kórházba szállították Japánból, a jokkaicsi Mie Általános Egészégügyi Központból. Nemrég érkezett meg."

„Jules most a Raucoules és Ichai professzor által vezetett intenzív osztályon van, ahol az idegsebészeti osztály részéről Paquis professzor is a gondját fogja viselni."

A 25 éves Bianchi családja köszönetet mondott az őt Japánban ápoló orvosi stábnak a „kiemelkedő" ellátásért. „Hálásak vagyunk, hogy Jules kezelése az otthona közelében folytatódhat, ahol több családtagja és barátja veheti körül" – írták.

A balesete óta Bianchi csapata, a Marussia is a megszűnés határára került. Anyagi problémái miatt csődeljárás indult ellene, ezért az utóbbi két versenyre, az USÁ-ba és Brazíliába el sem utazott. Az istálló mellé kirendelt csődbiztos azonban bízik benne, hogy sikerül új tulajdonost találnia, és szerdai hírek szerint a Marussia az abu-dzabi idényzárón várhatóan részt vesz majd.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!