Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben tapasztalható pénzügyi problémák valósak, de a Force India ettől függetlenül anyagilag helyzetben van, mondta a csapat társtulajdonosa, Vijay Mallya. Az indiai üzletember szerint a folyamatos találgatás árt a sportágnak és a résztvevőknek is.

A Forma-1 politikai színterén az elmúlt hetek egyik kiemelt szereplőjévé lépett elő a Force India. Egy spontán együttműködés keretében a Lotus és a Sauber társaságában kezdtek lobbizni azért, hogy az F1 jogdíjbevételeiből nagyobb szelethez jussanak, ezáltal elkerüljék, hogy a Caterham és a Marussia példáját követve csődbe menjenek. Egy ponton az USA Nagydíj bojkottja is felmerült, de végül nem valósult meg.

A Force India számára már az előző évek során is nehézséget okozott a számlák fizetése. Az idei szezon során az átlagosnál jobban szerepelnek, ez viszont a megnövekedett költségek miatt nem garancia arra, hogy hosszabb távon is fenntartható marad a működésük.

„Minden vállalkozásnak megvannak a maga ingóságai és kötelezettségei" – mondta Vijay Mallya, a Force India csapatvezetője. „A cégek világszerte így működnek, a kicsik és a nagyok is. Hogy vannak-e kifizetendő számláink? Vannak, persze. A Force India pénzügyeivel kapcsolatban régóta spekulálnak. Amikor a partnerünk, a Sahara csoport bajba került, még több szóbeszéd volt, mégis itt vagyunk, és jól szerepelünk a versenyeken."

A Force India problémái valósak, de a csapat nincs veszélyben Mallya szerint Forrás: Farkas Péter (Origo)

Mallya csapata nagyrészt az idén fölényben lévő Mercedes erőforrásoknak köszönhetően teljesít a megszokottnál jobban, sőt egy ideig még az azonos motorral futó McLarenre is veszélyesek voltak. A gyakori pontszerzés és a várhatóan nagyobb bevételek viszont nem csendesítették el a csapat jövőjével kapcsolatos találgatásokat, ami Mallya szerint nem maradhat így.

„A folyamatos spekulációnak véget kell vetni" – jelentette ki. „Ez nem használnak senkinek, sem a sportnak, sem a csapatoknak. A lényeg az, hogy mi rendben vagyunk. Az új autónk már majdnem készen van, mi pedig itt vagyunk, és versenyzünk."

Ecclestone-ra várnak

Noha az elmúlt hetek során folyamatossá vált a nyilatkozatháború Bernie Ecclestone és a kisebb csapatok képviselői között az F1 pénzügyi helyzetével és a sportág jövőjével kapcsolatban, Mallya inkább arra vár, hogy Ecclestone személyesen tárgyaljon vele. Ez egyelőre még nem történt meg.

„Én csak azt tudom, amit négy másik résztvevő jelenlétében mondott, hogy beszélni fog (a CVC-t irányító) Donald McKenzie-vel" – utalt Ecclestone egy korábbi kijelentésére, amely szerint a kiscsapatok nem kapnak további támogatást. „Ha a hét végéig nem hallok felőle, küldök neki egy udvarias emlékeztetőt. Csak ezután fogjuk tudni, hogy hol állunk, vagy hol nem."

„A problémáink valósak" – ismerte el. „Ezeket nem szabad a szőnyeg alá söpörni. (Ecclestone) Austinban ezt tudomásul vette, de azt is mondta, nem tudja, hogyan oldja meg őket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!