Vágólapra másolva!
Betiltatná az alkoholreklámokat a Eurocare nevű nemzetközi szervezet, amely nyílt levélben szólította fel Jean Todtot, az FIA elnökét, hogy sürgősen vessen véget az alkoholos italok népszerűsítésének, mert azok nem a felelős fogyasztást reklámozzák. 

A 25 ország 57 egészségügyi szervezetét magában foglaló Európai Alkoholszabályozási Szövetség (Eurocare) nyílt levélben fejezte ki aggodalmát az F1-es alkoholreklámokkal kapcsolatban, és felszólította Jean Todtot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét, hogy sürgősen vessen véget az alkoholszponzorációnak a sportban.

A szövetség a levél szerint „mélyen aggódik a Forma-1-ben látható jelentős marketing aktivitások miatt, ezért azonnali változást sürget." A szervezet úgy véli, hogy „az alkohol-szponzoráció megengedése a Forma-1-ben ellentétesnek tűnik az alkoholmarketingre vonatkozó számos hivatalos irányelvvel. Ellenkezik az EU 2010/13/EU direktívájával, amely kimondja, hogy az alkoholfogyasztással kapcsolatos marketingtevékenységnek nem szabad összefüggésben állnia az autóvezetéssel."

A levél kifogásolja azt is, hogy a szponzorációról szerintük "nem tűnik úgy, mintha a 'felelős alkoholfogyasztást széleskörűen népszerűsítő üzenetek' kategóriájába esne, holott ezt részben az alkoholgyártó iparág is támogatja."

Különböző alkoholos italmárkák és gyártóik több csapat finanszírozásában is részt vállalnak, sőt az F1-nek is van ilyen jellegű hivatalos partnere. Noha az alkoholos italok reklámjainak jelentősége még nem olyan nagy, mint a 2006-ban betiltott dohánytermék-hirdetéseké volt, kiesésük nagy érvágás lenne a jelenleg is anyagi gondokkal küzdő csapatok egy részének.

A levélben megfogalmazottakkal ellentétben a FOM és egyik partnere reklámtáblákkal, digitális reklámokkal és olykor versenyzők bevonásával is felhívja a figyelmet a felelősségteljes italfogyasztásra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!