Vágólapra másolva!
Ezt a csapatfőnök Vijay Mallya jelentette ki, miután a mexikói csütörtökön még sejtelmesen nyilatkozott a jövőjéről. Grosjean új lotusos szerződését már a hétvégén bejelenthetik, Gutiérrez viszont elismerte, hogy nem jók az esélyei.

Bár néhány hivatalos bejelentés továbbra is várat magára, az idény végéhez közeledve lassan tisztázódik, ki melyik csapatnál fog versenyezni a 2015-ös idényben. A héten a Sauber jelentette be, hogy Marcus Ericsson mellett a brazil Felipe Nasrnak adnak lehetőséget, pénteken pedig Vijay Mallya tette világossá, hogy a Force Indiánál jövőre is Sergio Pérez lesz Nico Hülkenberg csapattársa.

Az indiai csapatfőnök azután nyilatkozott a mexikói jövőjéről, hogy Pérez csütörtökön elmondta, egyelőre nem sikerült megegyeznie jelenlegi csapatával. „Jól haladnak a tárgyalások, ezért remélem, jövő hétig sikerül mindent tisztáznunk" – nyilatkozta. „Még semmit nem erősítettünk meg, de remélhetőleg hamarosan bejelenthetem a terveimet."

Pérez hozzátette, a megbeszélések azért húzódnak el, mert néhány változtatást szeretne kiharcolni a jelenlegi szerződéséhez képest. Pénteken azonban Mallya kijelentette, a mexikói biztosan a csapatnál marad 2015-ben is, csak az esetleg hosszabbításról tárgyalnak még. „Kétéves szerződésem van Sergio Pérezzel" – mondta. „Mondhat, amit akar, opciónk volt rá a jövő évre is, és ez érvénybe is lépett. Csak arról tárgyalunk, hogy még egy évvel meghosszabbítsuk-e a szerződését."

Pérez jövője biztosnak tűnik a Force Indiánál Forrás: AFP

Grosjean sorsa is eldőlhet

Elképzelhető, hogy már a Brazil Nagydíj hétvégéjén újabb bejelentésre kerül sor, Romain Grosjean ugyanis elárulta, „nagyon közel" jár a végleges döntéshez. A francia a hírek szerint egy nagyobb istállóhoz szeretett volna igazolni, és a szerződése alapján erre lehetősége is lett volna a Lotus gyenge formája miatt. Most mégis úgy tűnik, hogy Grosjean jövőre is a jelenlegi csapatánál folytatja.

„Hamarosan várható a bejelentésem – remélhetőleg már ezen a hétvégén, mert nagyon közel járunk hozzá" – erősítette meg. Grosjean nem aggódik amiatt, hogy a Forma-1-es csapatok számának csökkenése esetleg az ő helyzetét is megnehezíti. „Akkor is nehéz volt bekerülni az F1-be, amikor még 22 autó volt, 18 hely esetén ez nyilván még nehezebb" – mondta. „Nem könnyű szerződéshez jutni, de én jó helyzetben vagyok a csapaton belül, és gond nélkül haladnak a megbeszélések."

Gutiérrez nem lepődött meg

A Sauber csütörtöki bejelentése után Adrian Sutil és Esteban Gutiérrez is állás nélkül maradt. A német elmondta, nem számított rá, hogy távoznia kell a csapattól, és kijelentette, „kérdőre vonja" a Saubert a döntés miatt. Számos forrás szerint ugyanis többéves szerződése volt a csapattal, ezért akár jogi útra is terelheti az ügyet.

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn azonban kiállt az istálló döntése mellett. „Bejelentettük, kik fognak nálunk versenyezni jövőre. Nem tudok róla, hogy három autót indítanánk, ezért ők ketten lesznek a versenyzőink" – mondta Ericssonról és Nasrról. „Ha bármi mást el kell még rendeznünk, azt csapaton belül fogjuk megoldani. Tisztán látom a helyzetet, tudom, hogy mit csinálok."

A Sauber másik versenyzője, Esteban Gutiérrez elmondta, számított rá, hogy elküldik. „Egy ideje már tudtam" – nyilatkozta a mexikói, aki öt éve állt a Sauber alkalmazásában. „Akivel ilyen régóta együtt dolgozol, azt már jól ismered, és a testbeszédéből is le tudsz vonni következtetéseket."

A 23 éves Gutiérrez elmondta, „még nem ért véget" a pályafutása, de azt elismerte, hogy jövőre nehéz lesz helyet találnia a Forma-1-ben. „Valószínűleg csak egy szabad hely maradt" – mondta. „Azon dolgozunk, hogy ezt megszerezzük, de más terveink is vannak – igaz, ezek nagyobb kockázattal járnak, és türelemre van hozzá szükségünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!