Vágólapra másolva!
Megoszlanak a vélemények a Mercedes csapatán belül az idén életbe léptetett dupla pontos idényzáró kapcsán. A szezon második felében hátrányba kerülő Nico Rosberget nem zavarná, ha ennek köszönhetően tudna fordítani, de Lewis Hamilton és Toto Wolff nincs elragadtatva a szabálytól.

Most már biztos, hogy az idén életbe léptetett dupla pontos szezonzáró szabálya befolyásolja a 2014-es világbajnokság kimenetelét, hiszen Lewis Hamilton 24 pont előnnyel várja a hétvégi Brazil Nagydíjat, így a bajnoki cím sorsa mindenképpen Abu-Dzabiban dől majd el.

A szabály elérte a célját, jelentős hátránya ellenére Nico Rosberg ugyanis még mindig elhódíthatja a vb-címet, ha Lewis Hamiltonnak problémái adódnak. Az nem lesz elég számára, ha a következő két versenyt megnyeri, és Hamilton közvetlenül mögötte végez, a célja ennek ellenére továbbra is a világbajnoki győzelem.

„Nem gondolok arra, hogyan fogok reagálni, ha nem nyerem meg a bajnoki címet" – mondta Rosberg a Bildnek. „Nem is akarok foglalkozni ilyen negatív dolgokkal. A helyzetem nem túl rossz, mindenre van lehetőségem, még akkor is, ha kicsit nehezebb lett a feladat."

„Az állás olyan, amilyen. Nem nagyon érdekel, feltéve, hogy a kockás zászlónál Abu-Dzabiban nekem legalább egy ponttal több lesz. Nem érdekel, hogy miért vagy hogyan, mert a szabályok mindenkinek egyformák" – idézte Rosberget az Autosport.

A hagyományos pontversennyel könnyebb lenne Hamilton élete

Az Olasz Nagydíj óta verhetetlennek bizonyuló Lewis Hamilton Austinban komoly lépést tett második világbajnoki címe felé, de továbbra sem lehet nyugodt, hiszen ha Abu-Dzabiban kiesik vagy csak kevés pontot tud szerezni, még a jelenlegi, 24 pontos előnye is kevésnek bizonyulhat a végső győzelméhez. A hagyományos pontszámítás szerint pedig akár már a hétvégi, Brazil Nagydíjon világbajnok lehetne.

„Amennyiben azonos pontszám járna a következő két versenyért, sokkal előnyösebb helyzetben érezném magam" – jelentette ki. „Így viszont tudom, hogy nagyon is nyitott a helyzet. Ez van, nincs értelme bosszankodni miatta."

Rosberg világbajnoki reményei a duplapontos idényzárónak köszönhetően maradtak életben Forrás: AFP

A brit versenyző megtehetné, hogy mindkét versenyen kockázatmentesen, Rosberg mögött a 2. helyen célba érve bebiztosítja a bajnoki győzelmet, ennek ellenére úgy döntött, hogy nem változtat a hozzáállásán.

„Ezen nincs mit gondolkodni" – utalt Hamilton a dupla pontos szezonzáró veszélyére, majd az óvatos versenyzésre utalva hozzátette: „Tény, hogy lehetséges lenne, de ezt nem vagyok kész elfogadni, ezért annyira keményen nyomom majd a gázt, amennyire csak tudom, hogy megnyerjem a következő futamokat. Győzni akarok a fennmaradó versenyeken."

„Nem sokat szoktam azon töprengeni, hogy mi lesz, ha ez vagy az történik a jövőben. Ha úgy éljük az életet, hogy 'mi lenne, ha', akkor talán nem érjük el azt, amire egyébként képesek lennénk."

Wolff: A dupla pontok beárnyékolhatják a szezont

Bár a dupla pontos szezonzárót a paddockban jellemzően mindenki rossz döntésnek tartja, sokáig úgy tűnt, hogy Hamilton és Rosberg kiegyenlített küzdelme miatt nem lesz kiemelkedő az utolsó futam jelentősége. A brit viszont egyértelműen csapattára fölé nőtt az elmúlt öt futam során, Rosberg a szabálynak köszönhetően viszont még mindig megnyerheti a címet. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff utalt rá, hogy ez nem feltétlenül lenne szerencsés.

„Nincs bennem félelem, de úgy gondolom, hogy az utolsó, dupla pontos futam beárnyékolhatja a szezont" – mondta Wolff. „Tudjuk, hogy mi volt a célja a dupla pontok bevezetésének, és volt is értelme annak érdekében, hogy a közönség, a rajongók és a nézők számára izgalmas maradjon a verseny, de most olyan helyzetben vagyunk, hogy a dupla pontok megváltoztathatják a bajnokság végkimenetelét."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!