Vágólapra másolva!
Esteban Ocon a Lotus, Adderly Fong és Roy Nissany pedig a Sauber 2012-es autóját vezethette. Az F3 új bajnoka „kivételes” teljesítményt nyújtott.

A héten három fiatal versenyző is megtapasztalhatta, milyen érzés Forma-1-es autót vezetni, igaz, egyelőre csak a 2012-es modelleket próbálhatták ki. A Forma-3-as Európa-bajnokság idei bajnoka, Esteban Ocon a Lotus, Adderly Fong és Roy Nissany pedig a Sauber két évvel ezelőtti autóját vezethette.

Az F3 bajnoki címéért többek között Max Verstappent is legyőző Ocon a Lotus szerint „kivételesen jó" teljesítményt nyújtott a kétnapos teszten, amely során több mint 150 kört teljesített Valenciában. „Esteban az összes feladatot elvégezte, amit kértünk tőle" – mondta a csapat vezető versenymérnöke, Alan Permane. „Egyértelmű, hogy nagyon tehetséges. Gyorsan felvette a ritmust, és úgy tűnt, jól érzi magát az autóban. A visszajelzései is nagyon biztatóak voltak."

Permane biztos benne, hogy a 18 éves franciát hamarosan újra F1-es autóban láthatjuk majd – az Autosport szerint akár már jövőre a csapat tesztpilótája lehet. Ocon elmondta, nagyon élvezte a kétnapos tesztet. „Nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnom az autóhoz, de szerencsére ez sikerült" – nyilatkozta. „Rögtön jól éreztem magam a csapatban, ahogy az E20-asban is."

Ocon hamarosan komolyabb szerephez is juthat a Lotusnál Forrás: Twitter

Ocon szerint a Forma-1-es autót „könnyű" volt vezetni, bár lényegesen gyorsabb volt, mint amihez az F3-ban hozzászokott. „Nagyon stabil volt az autó, ezért élvezetes volt a vezetés" – mondta. „Nagyon örülök, hogy részt vehettem a kétnapos teszten, és remélem, hamarosan ismét F1-es autóba ülhetek majd."

A Saubernél – szintén Valenciában – szerdán Fong mutatkozhatott be, és 99 megtett kör után ő is elégedetten szállt ki az autóból. „Sikerült teljesítenem a kitűzött célt: 300 kilométert teljesítettem hiba nélkül, és a tempóm is jó volt" – mondta a kanadai születésű kínai versenyző, aki az elmúlt két évben a GP3-ban versenyzett, miközben hosszútávú versenyeken is indult. „Nagyon élveztem a tesztet, egy fantasztikus autót vezethettem."

Fong csütörtökön annak a Roy Nissany-nak adta át az autót, akinek édesapja, Chanoch tíz évvel ezelőtt a Minardi és a Jordan autóit tesztelhette. „Csodálatos nap volt. Életemben először vezethettem Forma-1-es autót, és nagyszerű érzés volt. Az elején elég izgatott voltam, most pedig tapasztaltabb versenyzőnek érzem magam" – mondta a 19 éves izraeli, aki Oconhoz hasonlóan a Forma-3-ban versenyzett idén.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!