Marussia: Nem igaz, hogy Bianchi nem lassított

Jules Bianchi hitt abban, hogy jól alakul a jövője..., Forma-1
Formula 1 pilots stand in respect for French Formula One driver Jules Bianchi of Marussia F1 Team at the Sochi ?utodrom circuit in Sochi on October 12, 2014. Jules Bianchi was the focus of all thoughts on Sunday as Formula One broke with recent traditions and dedicated the build-up to the inaugural Russian Grand Prix to the 25-year-old Frenchman. Bianchi, who suffered severe head injuries when his Marussia car crashed into a recovery vehicle at last Sunday's Japanese Grand Prix, remains in a critical condition in hospital in Yokkaichi. AFP PHOTO / POOL / VALDRIN XHEMAJ
Vágólapra másolva!
A csapatot „sokkolták és feldühítették” azok a sajtóban megjelent elszigetelt tudósítások, amelyek szerint a Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedett Jules Bianchi nem lassított le a sárga zászlók alatt, és a rádión is gyorsabb vezetésre kérték.

Éles hangú közleményben utasította vissza a Marussia azt a vádat, hogy Jules Bianchi nem lassított a Japán Nagydíj során, amikor a 44. körben, egy dupla sárga zászlós szakaszon kicsúszott, és nagy sebességgel egy másik autót mentő munkagépnek csapódott. A csapat azt is tagadta, hogy a baleset előtt gyorsabb haladásra ösztönözték volna a versenyzőt.

A Marussia közleménye szerint „Jules lassított a dupla sárga zászló alatt. Ez egy cáfolhatatlan tény, amit a telemetriai adatok is bizonyítanak, ezeket a csapat átadta az FIA-nak. Az október 10-én, Szocsiban megtartott FIA sajtótájékoztatón Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója megerősítette, hogy a csapat átadott ilyen jellegű adatokat, amelyeket ő maga is megvizsgált, és Jules valóban lassított."

A versenyzők az Orosz Nagydíj rajtja előtt együtt szorítottak Bianchinak Forrás: AFP/Valdrin Xhemaj

A szóban forgó sajtótájékoztatón Whiting azt mondta Bianchiról: „Tényleg lassított, de nem mindegy, mennyire." A nem hivatalos GPS-adatok azt mutatták, hogy 213 km/ó-s maximális sebességet ért el a kicsúszása előtti pillanatokban, míg ugyanott egy körrel korábban 218 km/ó-val hajtott.

Nem sürgették

A brit-orosz csapat azt is tagadta, hogy a baleset előtt a rádión arra utasították volna Bianchit, hogy vezessen gyorsabban, miután az őt üldöző Marcus Ericsson közeledni kezdett hozzá. A csapat szerint ilyen üzenetet nem küldtek a versenyzőnek, és ezt az FIA előtt is bizonyították.

„A Jules és a csapat közötti teljes rádióforgalom hanganyagának másolatát, és egy arról készült írásbeli átiratot is átadtunk az FIA-nak. A hanganyag és az átirat alapján elég nyilvánvaló, hogy a baleset előtt a csapat egyszer sem ösztönözte Jules-t arra, hogy gyorsabban vezessen, és olyan megjegyzést sem tett, ami azt sugallta, hogy így kellett volna tennie" – áll a közleményben.

A Marussia reményét fejezte ki, hogy az állásfoglalás révén sikerül tisztázniuk a zavart keltő értesüléseket, és továbbra is Bianchi, illetve családja támogatására tudnak koncentrálni, ami jelenleg az elsődleges szempont számukra.

A francia versenyző tovább küzd

Jules Bianchi édesapjának nyilatkozata után a Marussia a fiatal versenyző egészségi állapotával kapcsolatban is közleményt adott ki. E szerint „a szuzukai baleset következtében számos orvosi kihíváson kellett felülkerekedni, és a helyzet továbbra is rendkívül nehéz a Jules által elszenvedett diffúz axonális agyi károsodás miatt."

A közlemény kitér rá, hogy Bianchi és családja „hihetetlenül nehéz" kilenc napon van túl a baleset óta, és a 25 éves francia versenyző továbbra is a Mie kórház intenzív osztályán fekszik Jokkaicsiben. A család ismét köszönetet mondott a rajongóknak és a kollégáknak az őt támogató üzenetekért.

„Különösen a Szocsiban megrendezett Orosz Nagydíjon látott tiszteletadás és a szeretet számos megnyilvánulása jelentett sokat Jules szüleinek, a rokonoknak és a barátoknak, akik szintén ott vannak a kórházban" – írja a közlemény.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!