Vágólapra másolva!
Marco Mattiacci szerint a folyamatos fejlesztés a Forma-1 szellemiségéhez tartozik, ezért támogatja a motorbefagyasztás feloldását. A Mercedes tudja, hogy a sikereik miatt most rosszfiúként tekintenek rájuk.

A Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci továbbra is reménykedik benne, hogy sikerül rábeszélniük a Mercedest a motorbefagyasztási szabályok feloldásának támogatására. A jelenlegi előírások szerint a hajtásláncok hardverét csak a holtszezonban lehet módosítani, a Ferrari és a Renault viszont azt szeretné, ha az idény közben is szabadabban lehetne fejleszteni a motorokat.

A tilalom feloldásához azonban száz százalékos többségre lenne szükség az F1 Commission következő szavazásán, ami jelenleg elég valószínűtlennek tűnik. A Mercedes ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti szabályok maradjanak érvényben, és 2016 előtt biztosan ne lehessen az idény közben változtatni a hardvereken.

Az általános vélekedés szerint a Ferrari és a Renault azért harcol a változásért, hogy könnyebben ledolgozhassuk a hátrányukat az erősebb hajtáslánccal rendelkező Mercedesszel szemben, de Mattiacci szerint nem ez a fő szempont. Elárulta, még nem mondtak le arról, hogy maguk mellé állítsák a Mercedest.

„Mindent megteszünk ezért, mert erősen hiszünk benne, hogy az F1 sikerének a folyamatos fejlődés az alapja" – nyilatkozta az olasz. „A mérnöki munka csúcsát képviseljük, ezért nagyon fontos, hogy a fejlesztések jelentsék az F1 lényegét."

Mattiacci szerint az F1-nek is jót tenne, ha szabadabban fejleszthetnék a motorokat Forrás: AFP

Szerinte a motorokra vonatkozó bonyolult szabályok a nézőket is megzavarják. „Nem mondhatom azt a rajongóinknak, hogy most nem tudok jobb motort építeni, még egy évet kell várniuk" – mondta. „Szerintem ez nem lenne korrekt válasz. Továbbra is kitartanánk az új szabályok szelleme mellett, nem kérünk nagy változásokat. Csak finomhangolásra van szükség."

Mattiacci elmondta, az elvei miatt ragaszkodik a módosításhoz. „Nem arról van szó, hogy a befagyasztás feloldása csodafegyver lenne számunkra, és azonnal utolérnénk a Mercedest" – magyarázta. „Ez egy elv, és az ember néha küzd az elveiért. Én egy olyan Forma-1-en nőttem fel, amely a folyamatos fejlődésről szólt – arról, hogy a többiek megpróbálják utolérni a legjobbat."

A Mercedes viszont továbbra is kitart az álláspontja mellett, noha Toto Wolff szerint tisztában vannak vele, hogy ezzel sok haragost szereznek. „Egy kicsit más a helyzet, mint ahogyan az emberek beállítják" – mondta Wolff Szocsiban. „Jövőre mindenki 50 százalékban módosíthatja a motorját. Ráadásul nem is csak a hajtásláncunk miatt kerültünk előnybe, a kasztnink is nagyon jó."

„Hirtelen mi lettünk a rosszfiúk, csak azért, mert ragaszkodunk az érvényben lévő szabályokhoz. Ez nem túl kellemes" – ismerte el. „Ezt az árat kell fizetnünk a sikereinkért."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!