Vágólapra másolva!
Az orosz nem tudja, miért sikerült ilyen jól az időmérő edzése, elmondása szerint semmiféle varázslat nem volt a körében. Úgy érzi, vasárnap is lesz esélye a jó eredményre.

Danyiil Kvjat éppen a hazai pályáján, az Orosz Nagydíjon érte el pályafutása eddigi legjobb időmérős eredményét, miután remek teljesítmény nyújtva az 5. helyre kvalifikált a Toro Rossóval. A 20 éves újoncnak korábban egy 7. rajthely volt a legjobb eredménye, amit még az Osztrák Nagydíjon ért el. Ennek ellenére nem biztos benne, hogy a szocsi időmérőn nyújtotta eddigi legjobbját, és egyébként sem érezte túl különlegesnek a körét.

„A Red Bull Ringen nem működött a DRS-em, különben biztosan megszereztem volna az 5. helyet" – nyilatkozta az Autosportnak. „Több időmérőm is volt idén, amely jól sikerült. A teljesítményem szempontjából valószínűleg ez volt az egyik legjobb, de arról nincs szó, hogy bármiféle varázslat lett volna a körömben. Csak azt tettem, amit bármikor máskor, de ez ma az 5. helyre volt elég."

Kvjat elárulta, a hétvége előtt tartott tőle, hogy nem a szocsi pálya nem fekszik majd neki. „Sok lassú és közepes kanyar van a pályán. Eddig mindig a gyors kanyarokkal teli helyszíneket részesítettem előnyben, ezért a pályarajzot elnézve azt hittem, itt kicsit nehezebb dolgom lesz" – magyarázta. „De most úgy tűnik, mégis fekszik nekem ez a pálya."

Kvjat egyelőre remekül szerepel a hazai közönsége előtt Forrás: AFP

Az orosz úgy érzi, vasárnap komoly esélye lesz rá, hogy a hazai közönsége előtt a legjobb versenyeredményét is megszerezze. Az eddigi legelőkelőbb helyezése a 9. hely, idén háromszor végzett ebben a pozícióban. „Bármi megtörténhet – a lényeg, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket, mert itt nagy esélyünk van a jó szereplésre" – mondta. „Csak 7 tized volt a hátrányunk a pole pozíciós időhöz képest, nagyon szorosnak tűnik a mezőny."

Kvjat nem tagadja, abban reménykedik, hogy a futamon az 5. helynél is előrébb végezhet. „A McLaren befoghatónak tűnik – ha megnézzük a köridőket, nagyon közel voltunk egymáshoz" – mondta. „Ideális esetben a versenyen még egy helyet előrelépnék, de az a lényeg, hogy legalább az 5. helyet megtartsuk."

A másik Toro Rossóval Jean-Eric Vergne 8 tizeddel lassabb volt Kvjatnál, és csak a 10. helyen végzett, igaz, Kevin Magnussen büntetése miatt egy helyet előrébb léphet. Ettől függetlenül nagyon csalódottan nyilatkozott. „Ma hihetetlenül lassú voltam minden szektorban, és egyszerűen nem értem, hogy miért" – mondta közvetlenül az időmérő után. Később kiderült, hogy a motorjával voltak gondok, ezt figyelembe véve „elképesztőnek" tartotta, hogy egyáltalán bejutott a Q3-ba.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!