Vágólapra másolva!
A versenyzői szakszervezet, a GPDA szerint meg kell várni a történtek szakszerű elemzését. Az FIA alapos vizsgálatot ígér az ügyben.

Az FIA elnöke, Jean Todt alapos vizsgálatot sürgetett a Japán Nagydíjon történt baleset ügyében, melynek során a Marussia francia versenyzője, Jules Bianchi a pályáról kicsúszva egy másik autó mentését végző munkagépnek csapódott, és súlyos fejsérülést szenvedett.

A Sky Sports helyszíni tudósítója, Craig Slater kedden reggel a Mie Kórházból azt jelentette, hogy a nap folyamán várhatóan újabb információkat fognak közölni Bianchi állapotáról. Azt mondta, miután szemlét tartott a baleset helyszínén, a japán rendőrség úgy döntött, nem indít eljárást a történtek kapcsán. A Forma-1 felügyeleti szerveként is működő FIA viszont igen: ők alaposan tanulmányozni fogják Bianchi telemetriáját, minden rendelkezésre álló egyéb adatot, a baleset körülményeit és a többi autó aktivitását. Maga a Marussia is lefolytat majd egy belső vizsgálatot.

Bár a versenyirányítást a baleset után azonnal tömegesen bírálták, amiért nem küldte pályára a Safety Cart Adrian Sutil kicsúszása után, a versenyzői szakszervezet, a GPDA frissen megválasztott elnöke, Alex Wurz óva intett az elhamarkodott reakcióktól.

Bianchi a Japán Nagydíjon szenvedett balesetet Forrás: AFP/Toru Yamanaka

„Egy ilyen borzalmas baleset természetesen sok kérdést és véleményt szül" – mondta. „Mindannyian mihamarabbi válaszokat, tanulságokat és megoldásokat szeretnénk hallani. Versenyzőként mi is szükségesnek érezzük a történtek kivizsgálását. Amíg azonban nem áll rendelkezésünkre az összes bizonyíték és információ, és nem fejthette ki mindegyik fél a véleményét, nem szabad levonnunk semmilyen következtetést."

Wurz szerint az elemzést a szakértőkre kell bízni. „Jobb, ha az információk összegyűjtéséig nem nyitunk vitát a balesetről" – vélte. „Mindenekelőtt szeretnék eltanácsolni attól minden versenyzőt, hogy megszólaljon a nyilvánosság előtt. A vitát és a lehetséges megoldások keresését zárt körben kell lefolytatni, tiszteletben tartva Jules és a családja privát szféráját, de közben gondoskodva arról is, hogy az elemzés a lehető legalaposabb legyen."

Bianchi szülei többórás késedelem után még hétfőn landoltak Japánban, és kedden reggel rövid időre édesapja, Philippe ki is lépett az újságírók elé. Slater szerint azt mondta, a család konzultálni szeretne Gérard Saillant-nal, a világhírű ortopéd sebésszel, aki nemcsak az FIA Institute elnöke, hanem a Todt-család személyes barátja is. Korábban tanácsadóként működött közre Michael Schumacher baleseténél is, és most kedden reggel Nicolas Todttal, Bianchi menedzserével együtt érkezett meg a kórházba.

A Japán Nagydíjat követően a Forma-1 több szereplője elment a kórházhoz, ahol a szerencsétlenül járt versenyzőn még vasárnap műtétet hajtottak végre. A Marussia vezetői mellett többek között ott járt Marco Mattiacci, a Ferrari főnöke, a szintén Nicolas Todt által menedzselt Felipe Massa, valamint Pastor Maldonado is.

A legutóbbi információk szerint Bianchi állapota kritikus, de stabil, géppel lélegeztetik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!