Vágólapra másolva!
Pénteken este közölte a Red Bull vezetőségével Sebastian Vettel, hogy elhagyja a sikerei helyszínét, és jövőre átigazol a Ferrarihoz. Az osztrák vállalat nagyra tartja Fernando Alonsót, de nem merült fel, hogy őt szerződtessék Vettel helyére, inkább saját nevelésű fiataljaikra építenek.

Bombaként robbant a hír szombat reggel Japánban, hogy Sebastian Vettel öt év után az idény végén elhagyja a Red Bull Racinget, és másfél évtized együttműködést lezárva a Ferrarihoz szerződik. A német pilóta helyi idő szerint péntek este tájékoztatta döntéséről jelenlegi főnökeit, akik szombat délelőtt láthatóan nehezen találták a szavakat, amikor újságírói kérdésekre kellett válaszolniuk.

"Egy ilyen döntést az ember nem fogad el könnyen" - ismerte el Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szombaton. "Mindössze annyit tehetek, hogy legjobbakat kívánjam neki a jövőre nézve. A Red Bullnál kedves marad a szívünknek, de január elsejétől már az ellenfelünk lesz" - mondta.

A Ferrari ugyan még nem erősítette meg, de Horner elárulta, hogy Vettel a Ferrarihoz tart. A német pilóta a múltban már többször megemlítette, hogy egyszer szívesen csatlakozna a legendás olasz csapathoz, a brit menedzser pedig úgy érzi, ebben a helyzetben nem volt értelme marasztalni őt.

Sebastian Vettel elvágyódott a Red Bulltól Forrás: AFP

"Ha valakinek lélekben már nincs velünk, nem számít, hogy mi van leírva egy papírra " - jelentette ki. "A feltételeknek mindkét fél számára megfelelőnek kell lenniük."

"Ő elért a pályafutásának abba a szakaszába, amikor új kihívást keres. Ehhez joga van, és mint minden kapcsolatban, ha valaki máshová vágyik, ideje továbblépni."

Vettel egy, a szerződésében álló záradékot kihasználva távozik a Red Bulltól. E szerint a német pilóta elhagyhatja csapatát, ha szeptember 30-án a bajnoki pontversenyben nincs a legjobb három között. "Úgy vélem, a Ferrari csábítása és az ott megnyíló lehetőség miatt úgy ítélte, ez a megfelelő időpont számára" - mondta Horner.

"Nincs menedzsere, ő maga hozta meg ezt a döntést, amit mi tiszteletben tartunk."

Alonso szerződtetése nem merült fel

A Japán Nagydíj előtti napokig Fernando Alonso számított az idei pilótapiac kulcsának, de Vettel elmozdulásával a spanyol pilóta kerül lépéskényszerbe. Bokszutcai pletykák szerint érdeklődött a Red Bull egyik 2015-ös ülése iránt, de ők inkább Danyiil Kvjatot léptették elő a Toro Rossótól.

"Fernando csodálatos versenyző, de a mi filozófiánk és eljárásunk, hogy a fiatalokba fektessünk be, és adjunk nekik lehetőséget"- mondta Horner. "Hosszú évek óta ezt képviseljük, támogatjuk a fiatalokat, Sebastiannal is pontosan ugyanezt tettük."

Horner úgy véli, Daniel Ricciardo idei sikeres szereplése is bizonyítja, hogy a Red Bull tehetségkutató programja jól működik, és Danyiil Kvjat előléptetését egy új kezdetként jellemezte a Red Bull Racing szempontjából.

A világbajnoki címvédő csapat nem csak pilótafronton, hanem a műszaki szakemberek körében is jelentős átalakításokat hajt végre. Nemrég a McLarenhez távozott Pete Prodromou aerodinamikai szakember, és legendás főtervezőjük, Adrian Newey is kevesebb részt vállal a jövőben a versenyautók megalkotásában. Horner szerint az átszervezések szükségszerűek voltak.

"Most egy új korszakot kezdünk. Adrian továbbra is velünk van, és érintett a jövő évi autó munkálataiban, illetve a csapat jövőjével kapcsolatban" - magyarázta.