Vágólapra másolva!
Kisebb műszaki probléma és a piros zászlós időszakok nehezítették a Ferrari dolgát a pénteki nap során, de Fernando Alonso szerint elvégezték a tervezett munkát. A paddockot a tájfun mellett a spanyol világbajnok és az olasz csapat egyre valószínűbb szakítása foglalkoztatja.

Átlagosnak tűnő pénteki napot teljesítettek Szuzukában a Ferrari versenyzői, de a közvéleményt elsősorban Fernando Alonso és a csapat egyre inkább eszkalálódni látszó feszültsége foglalkoztatja.

Több, egymástól független forrás is arra utaló jelekről számol be, hogy a kétszeres spanyol világbajnok és a maranellói istálló hamarosan felbontja egymással a 2016 végéig érvényes szerződésüket, de az érintett felek ennek nem sok látható jelét adták a pályán.

Az első szabadedzésen Alonso, a másodikon csapattársa, Kimi Räikkönen volt gyorsabb, mindketten esélyesnek tűnnek arra, hogy versenyben legyenek a Mercedesek mögötti helyekért a Red Bull és a Williams pilótáival.

"A második edzés több megszakítása ellenére probléma nélkül teljesítettük a tervezett programunkat a versenybeállításra koncentrálva száraz és nedves pályára egyaránt" - mondta Alonso, akit délelőtt egy fékprobléma hosszabb ideig a bokszban tartott.

"A bizonytalan időjárás-előrejelzés lehetetlenné teszi, hogy bármilyen döntést hozzunk, még a gumiválasztás terén is. Más pályákkal ellentétben a keverékek teljesítményei között itt minimális a különbség" - értett egyet a hasonlóan vélekedő Daniel Ricciardóval.

Az autót finomhangolni kell

Räikkönen nem volt teljesen elégedett a pénteken tapasztaltakkal, de úgy vélte, elég idejük maradt még arra, hogy finomhangolják a Ferrarit a hétvége további része előtt.

"Nem volt könnyű dolgunk ma, a tapadás hiánya sem segített, különösen a délelőtt folyamán. Az első szabadedzésen a kemény gumival különböző beállításokat próbáltunk ki az időmérőre és a futamra, majd délután változtattunk egy kicsit a beállításokon, amivel javítottunk az autó kigyorsításain" - fejtegette a finn versenyző.

Räikkönen nem volt egészen elégedett az autójával Forrás: Ferrari

"A sárga zászlók és egy technikai hiba miatt viszont csak egy etapot tudtam futni a lágyabb gumikon. Most egy egész éjszaka munkája áll előttünk, hogy találjunk egy beállítást, amely révén az autót minden körülményre fel tudjuk készíteni."

A bajnoki pontversenyt toronymagasan vezető Mercedesek száraz pályán ezúttal is elérhetetlennek tűnnek a mezőny többi csapata számára, de a szokásosnál is kiszámíthatatlanabb időjárás akár a Ferrari számára is kedvező lehet.

"A mai nap alapján elég nehéz megállapítani a sorrendet a két Mercedes mögött. Az időjárásra nagy figyelmet kell fordítanunk, mert az előrejelzés folyamatosan változik, és ez fontos szerepet fog játszani a hétvége alakulásában" - foglalta össze Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!