Vágólapra másolva!
A Ferrari leköszönő elnöke, Luca di Montezemolo szerint a következő napok során dől el, hogy Fernando Alonso marad-e Maranellóban vagy elválnak-e útjaik. Montezemolo szerint Sergio Marchionne nem lesz képes a Ferrari ügyeivel foglalkozni, ezért készül a visszatérésre is.

Egyre nyíltabban beszél a szakítás lehetőségéről Fernando Alonso és a Ferrari is. Csütörtökön Alonso azt mondta Szuzukában, hogy a Ferrari érdekei határozzák meg, kitölti-e 2016 végéig érvényes szerződését a csapatnál, a Párizsi Autószalonon pedig már az olasz vállalat leköszönő elnöke, Luca di Montezemolo is szóba hozta, hogy a kétszeres spanyol világbajnok távozhat Maranellóból.

"Alonso Japánban a jövőjéről tárgyal a Ferrarival " - közölte Montezemolo egy párizsi sajtótájékoztatón. "Biztos vagyok abban, hogy meg fogjuk találni a lehető legjobb megoldást neki és a Ferrarinak, bármi is legyen az" - tette hozzá.

Alonso öt éve erősíti a Ferrari kötelékét, de világbajnoki címet nem sikerült szereznie, és az elmúlt másfél év során az olasz csapat teljesítménye egyre távolabb került az élmezőnyétől. A spanyol többször is kiállt a Ferrari mellett, távozó főnöke pedig hálás ezért.

Alonso: Megy vagy marad a Ferrarinál? Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Köszönetet kell mondanom Alonsónak, mert akár marad, akár nem, rengeteget tett a Ferrariért" - jelentette ki. "Érvényes szerződésünk van, és a következő néhány nap során végső döntést hozunk, mindkét felet megtisztelve" - mondta.

"Amennyiben azt mondja, hogy itt marad, örülni fogunk neki. Ha viszont közösen úgy döntünk, hogy lezárjuk az együttműködésünket, akkor ezt a lehető legjobb módon fogjuk megtenni."

Magyar idő szerint péntek délelőtt az általában megbízható Autosport magazin online kiadása is arról számolt be, hogy Alonso egyre közelebb áll ahhoz, hogy távozzon a Ferraritól, és bár egyelőre nincs kész terve arra vonatkozóan, hogy hol folytassa pályafutását, a tárgyalások újrakezdődtek a McLarennel.

A wokingi csapat hónapok óta próbálja elcsábítani a kétszeres spanyol világbajnokot, ezért egyelőre nem jelentették be, hogy jövőre megtartják-e Jenson Buttont és Kevin Magnussent, vagy Alonso miatt megválnak-e egyiküktől. A Ferrari hosszabb távú célja Sebastian Vettel megszerzése lehet, de a német pilótát a jövő év végéig szerződés köti a Red Bullhoz, így elképzelhető, hogy a Ferrari junior programjának növendéke, Jules Bianchi, Nico Hülkenberg vagy Romain Grosjean érkezhet Maranellóba.

Marchionne: Felmegy a vérnyomásom, ha a Ferrari nincs a legjobb hatban

A versenyzői felállás változásának lehetőségét a Ferrari leendő elnöke, Sergio Marchionne sem zárta ki. A FIAT-Chrysler Automotive szintén Párizsban tartózkodó vezetője megismételte Alonso Japánban mondott szavait, ezzel arra utalva, hogy akár le is cserélhetik. "A Ferrari fontosabb bármely partnerénél. A prioritásaink világosan meghatározottak: a vállalat és a márka mindenki felett áll" - mondta.

A kanadai-olasz üzletember október 14-től veszi át a Ferrari vezetését. Marchionne szerint azonnali változásokra van szükség a csapatnál, mert a Scuderia jelenlegi teljesítményének okait nem külső tényezőkben látja.

"Amikor kimegyek Monzába, és azt látom, hogy az első hat autó között nincs Ferrari, felmegy a vérnyomásom" - mondta. "Ha a Ferrari nem győz, az nem csak a véletlen műve. Sürgősen fenékbe kell rúgnunk az ellenfeleinket."

Montezemolo a visszatérést sem zárja ki

Bár Marchionne még hivatalba sem lépett, a Ferrarit 23 évig vezető Montezemolo máris arról beszélt, hogy az ikonikus olasz sportautó márka anyacégét is irányító Marchionne képtelen lesz eleget foglalkozni a Ferrari ügyeivel, ezért a visszatérést is elképzelhetőnek tartja.

"Marchionne rá fog jöni, hogy már így is túl sok dolga van, és vissza fog hívni. Örömmel kiveszek néhány hónap szabadságot addig" - mondta Montezemolo.

Nem jósol hosszú elnökséget Marchionnénak a Honda és a Mercedes F1-es csapatainak korábbi ügyvezetője, Nick Fry sem, aki többször is megtapasztalta a helyzetet, hogy nagyvállalatok egy kisebb szervezet, például egy versenycsapat működésébe folytak bele.

"Amikor a felsővezetés ilyen dolgokba is belefolyik, az általában katasztrófához vezet" - mondta Fry. "A (Ferrarinak) ki kell neveznie egy menedzsert, ahogy az Aston Martin is tette Andy Palmerrel. Őt jól meg kell fizetni, költségvetést kell biztosítani számára, és hagyni kell dolgozni" - vélte Fry.

Korábbi spekulációk szerint egy ilyen jellegű pozícióba kerülhetne a Ferrari jelenlegi csapatfőnöke, Marco Mattiacci, míg az F1-es szereplést Ross Brawnra bízhatnák, de az érintett egyelőre nem tárgyal az olaszokkal. Kimi Räikkönen, a Scuderia másik versenyzője biztosan marad a Ferrarinál 2015-ben is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!