Vágólapra másolva!
David Coulthard úgy véli, a Forma-1-et azzal lehet a leghatékonyabban nehezebbé tenni a versenyzők számára, hogy az autókat gyorsabbá teszik. A skót szakértő szerint naivitás azt gondolni, hogy a csapatok nem fogják megkerülni a rádiós korlátozásokat.

Nem pártolja a rádiós kommunikáció korlátozását a korábbi Forma-1-es pilóta, David Coulthard. A jelenleg a BBC-nek és több F1-ben érintett vállalatnak is dolgozó skót szerint nem korlátozásokra van szükség, hanem egyetért azokkal, akik fokoznák az autók teljesítményét.

"Úgy gondolom, ha az autókat nehezebben vezethetővé akarjuk tenni, akkor legyenek gyorsabbak. Ironikus, hogy a versenyzők dolgának megnehezítése a téma, miközben a jelenlegi autók lassabbak, mint 2004-ben voltak" - írta Coulthard egy blogbejegyzésben az F1-et szponzoráló UBS weboldalán.

Coulthard - aki pályafutása során versenyzett csapatrádió, ABS, kipörgésgátló és egyéb segédeszközök segítségével és részben azok nélkül is - úgy véli, az F1-es pilóták bármilyen helyzethez tudnak alkalmazkodni, így a rádiózás korlátozása vagy egyéb szigorítás hosszabb távon nem fog gondot okozni nekik.

David Coulthard szerint gyorsabb autók kellenek az F1-be Forrás: Red Bull

"Egy jó pókerjátékos adott számú lapot lát maga előtt, és ezek alapján megalapozott döntést tud hozni, hogy mit kell lépnie. Ez ugyanígy van a jó versenyzőkkel is. Ők mindig tisztában vannak azzal, hogy mi zajlik körülöttük" - magyarázta.

A tizenegyszeres futamgyőztes Coulthard nem hiszi, hogy technológiai szempontból vissza lehet lépni az F1-ben. Úgy véli, a csapatok meg fogják kerülni a szabályokat, ez pedig nem a helyes irány a sportág számára.

"A csapatok mindig is megtalálták annak a módját, hogy kommunikáljanak a versenyzőikkel. Emlékeznek a csapatsorrend betiltására? Mindössze arra volt jó, hogy a csapatok még ötletesebb csatornákat találjanak, például kódolt üzeneteket és egyebeket. Naiv dolog azt gondolni, hogy ez nem fordul elő újra" - jelentette ki.

"(A rádiós kommunikáció korlátozásával) a sport egyik technológiai vívmányát távolítjuk el. Megértem a gyengébb erőforrások bevezetése mögötti okokat, amelyek a sportot az utcai autók számára relevánsabbá teszik. Azt viszont nem igazán látom, hogy mi áll (a rádiózás korlátozásának) hátterében."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!