Vágólapra másolva!
Ha a sportot a terveknek megfelelően bevezetnék a tőzsdére, a részvények 0,25 százaléka egy megállapodás szerint automatikusan a Ferrarit illetné meg.

Az elsősorban a Forma-1 gazdasági vonatkozásával foglalkozó brit szakújságíró, Christian Sylt érdekes részletet fedett fel a Daily Telegraph-ban: ha a sportot Bernie Ecclestone terveinek megfelelően bevezetnék a tőzsdére, a Ferrari automatikusan résztulajdonosává válna, tovább növelve a befolyását.

Azon az alapon, hogy 1950-es kezdete óta részt vesz a világbajnokságban, a maranellói istálló régóta élvez bizonyos előjogokat – például meghatározott kikötésekkel vétójoga van még a szabályokra, és a státuszára való tekintettel különösen nagy szeletet kap a sport kereskedelmi bevételeinek tortájából. Most azonban kiderült, hogy megkapná az F1 részvényeinek 0,25 százalékát is.

A csapatok közül csak a Ferrarinak lennének automatikusan F1-es részvényei Forrás: AFP

Ecclestone már 2012 őszén be akarta vezetni az F1-et a szingapúri tőzsdére, mégpedig 6 milliárd brit font összértékben, ami a Ferrari részesedését 15 millió fontra tette volna. Erre végül nem került sor, de Ecclestone hosszú távon továbbra sem tett le a tervről.

A Daily Telegraph cikkéből kiderül, hogy a Ferrari akkori elnökét, Luca di Montezemolót 2012-ben ügyvezetői jogkör nélküli igazgatóként beválasztották az F1 csúcsvállalat, a Delta Topco vezetésébe is. Ő a napokban lemondott a posztjáról, a jogok azonban nem közvetlenül az ő személyéhez, hanem a csapathoz kapcsolódtak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!