Vágólapra másolva!
Az FIA egykori elnöke, Max Mosley szerint viszont a csapatnak újra szüksége lenne egy igazán erős kezű vezetőre. Montezemolo állítólag 27 millió eurós végkielégítést kap.

„A távozása olyan számomra, mint amikor Mr. Enzo (Ferrari) meghalt. Ő maga volt a Ferrari. Ha őt láttad, a Ferrarit láttad" – ezekkel a szavakkal búcsúzott Bernie Ecclestone az elnöktől, Luca di Montezemolótól, aki szerdán bejelentette, hogy 23 év után elhagyja a legendás márkát.

Montezemolo először 1973-ban lett a Ferrari F1-es csapatának sportigazgatója, s ebben a minőségében már 1975-ben világbajnoki címhez segítette Niki Laudát. 1991 óta dolgozott a vállalat elnökeként, és két évvel később ő csábította át a Ferrarihoz Jean Todtot, akinek a Ferrari történetének legsikeresebb öt évét köszönheti.

A Todtból, valamint Ross Brawnból, Rory Byrne-ből és Michael Schumacherből álló álomcsapat széthullása után azonban a Scuderia nem tudott felnőni korábbi önmagához. 2007 óta, amikor Kimi Räikkönen az idényzárón elcsente a címet a McLaren egymással kakaskodó párosa, Lewis Hamilton és Fernando Alonso orra elől, a Ferrari nem aratott győzelmet az egyéni világbajnokságban. Miután számtalan kulcsfigura az állásával fizetett a kudarcokért, végül Montezemolo sem bújhatott ki a felelősség alól.

A Ferrari új és régi elnöke: Marchionne Montezemolóval a szerdai sajtótájékoztatón Forrás: Ferrari

A távozása ugyanakkor nem kizárólag a sportprogram eredménytelenségével függ össze: a hírek szerint nem értett egyet az anyacég, a Fiat vezérigazgatójával, Sergio Marchionnével a közúti részleg stratégiája kapcsán sem. Míg ő az exkluzivitás érdekében továbbra is korlátozni szerette volna az évente értékesített autók számát, Marchionne növelné az eladásokat, hogy megtámogassa a Fiat Chrysler Automobiles októberi bevezetését a New York-i tőzsdére.

Ők ketten szerdán közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Montezemolo távozik, és a helyét október 13. után Marchionne foglalja el. „A győzelem létfontosságú a Ferrari számára, és nincs kétségem afelől, hogy képesek is vagyunk rá" – mondta Marchionne. „Az erőforrások tekintetében is mindent meg fogunk tenni a célunk elérése érdekében."

„Montezemolo elmagyarázta nekem, hogy az Ecclestone-nal kötött szerződés legalább 2020-ig a Forma-1-hez köt minket" – tette hozzá. „Ha azonban rajtam múlik, sokkal tovább, 120 évig is maradunk."

27 millió euróval gazdagabban távozik

Montezemolo, aki a sajtótájékoztatón megemlékezett a Ferrari sikereihez hozzájáruló korábbi kulcsfigurákról, többek között Schumacherről is, állítólag 27 millió eurós végkielégítéssel távozik. 13,25 milliót már 2015. január 31-én megkap, a maradékot pedig a következő húsz év alatt folyósítják neki annak fejében, hogy 2017 márciusáig nem vállal munkát a Fiat piaci vetélytársainál. Montezemolo nem titkolja, hogy az Alitaliánál helyezkedhet el.

Szerinte a Ferrarinál „rendelkezésre állnak a keretek, a háttér és a humán erőforrások is ahhoz, hogy visszatérjünk a csúcsra. Biztosra veszem, hogy nemsokára ismét ez a csapat fogja jelenteni az etalont."

Ecclestone hajdani szövetségese, az FIA korábbi elnöke, Max Mosley viszont nem látja egyértelműen pozitívan Montezemolo szerepét. „Az igazság az, hogy Jean távozása óta a Ferrari már nem a régi" – nyilatkozta a Reutersnek. „Ha újra versenyeken akarnak nyerni, megint találniuk kell egy kiemelkedő menedzsert."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!