Vágólapra másolva!
Vasárnap délelőtt még egyszer tisztázzák Rosberggel és Hamiltonnal, hogy mit engedhetnek meg maguknak az Olasz Nagydíjon. Ők mindketten azt mondják, a spái incidens miatt nem változtatnak a hozzáállásukon.

A Belga Nagydíjon történt ütközés után a Mercedesnél fontolóra vették, hogy csapatutasításokat vezetnek be, végül azonban úgy döntöttek, hagyják szabadon tovább versenyezni egymással Lewis Hamiltont és az egyéni összetettben immár 29 pontos előnnyel vezető Nico Rosberget. Monzában ismét ők rajtolnak majd az első két helyről, ami újabb kockázatot jelent. Az Origo GPhírek kérdésére, hogy az első pár körben – különösen a DRS használatának engedélyezéséig – megtiltják-e nekik az előzést, a csapatfőnök Toto Wolff elárulta, hogy a biztonság kedvéért újra tisztázni fogják velük a játékszabályokat.

„Mivel eddig nem ismertük a rajtsorrendet, nem beszéltünk erről" – magyarázta. „Persze mondhatjuk, hogy mindketten rutinos profik, ezért a Spa utáni héten tartott találkozó után egyértelműnek kell lennie számukra, hogy holnap mi történhet, és mi nem. Ettől függetlenül vasárnap reggel megtartjuk a szokásos stratégiai megbeszélést velük, amelyen az egyik fontos napirendi pont az lesz, hogy tisztázzuk, mit tehetnek meg az első pár körben."

Hamilton és Rosberg azt mondják, ugyanúgy fognak harcolni, mint eddig Forrás: AFP

Rosberg és Hamilton egyaránt azt állította, hogy a belgiumi affér ellenére nem fog másképp hozzáállni a kerék-kerék elleni párharcokhoz, mint eddig. „Számomra semmi nem változik" – jelentette ki a brit versenyző. A kérdésre, hogy egy esetleges ütközést, amelyben a csapattársa esne ki, nem tartana-e egyszerűen a számla jogos kiegyenlítésének, Hamilton azt felelte: „Én inkább a helyes módon szeretnék nyerni."

Rosberg – aki szombaton a csütörtökihez képest már sokkal kiegyensúlyozottabb benyomást keltett – hasonló szellemben nyilatkozott. „Ugyanúgy fogunk versenyezni, mint az egész szezonban" – ígérte. „Az instrukciók kezdettől fogva egyértelműek voltak. Éppolyan óvatosnak kell lennünk, mint eddig."

Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy levonta a tanulságot a történtekből. „A nehéz időkben tanulok a legtöbbet" – mondta. „Most is rengeteget tanultam, de a részletekbe nem szeretnék belemenni. A lényeg az, hogy sikerült újra a vezetésre koncentrálnom, és nagyon izgatott vagyok a versennyel kapcsolatban."

Akkor se ütközzenek, ha megnyerték a vb-t!

Bár a csapat ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója, Niki Lauda megjegyezte, hogy miután a Mercedes bebiztosította a világbajnoki győzelmet, Hamilton és Rosberg felőle akár össze is ütközhetnek, Wolff óvatosabban fogalmazott.

„Szeretnék tenni egy lépést hátrafelé Nikihez képest: akkor sem akarok ütközést közöttük, ha a vb-győzelmünk már biztos" – jelentette ki. „Én nagyon pesszimista vagyok, meggyőződésem, hogy még egyik cím sincs a zsebünkben. Először gondoskodnunk kell róla, hogy újra elkezdjük következetesen gyűjtögetni a pontokat, mert ezt a Hungaroringen és Spában nem csináltuk túl jól."

„Persze előfordulhat, hogy két-három verseny múlva teljesen új helyzet áll elő, és akkor újra át kell gondolnunk, hogy lazítunk-e a gyeplőn."

A Mercedes hét fordulóval a szezon vége előtt, amikor a csapatok még 344 pontot gyűjthetnek, 157 pontos előnnyel vezeti a konstruktőri vb-t, míg az egyéniben a Red Bull-os Daniel Ricciardo csak 35 ponttal van lemaradva a 2. helyezett Hamiltontól.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!