Vágólapra másolva!
A módosítást sokan tragédiaként élték meg, egy újabb nagy kanyart gyászolva, de az FIA azt állítja, a vitatott átépítés a versenyzők kezdeményezésére történt.

A közönség és a versenyzők körében is felháborodást váltott ki, hogy az idei Olasz Nagydíj előtt leaszfaltozták a Forma-1 egyik leghíresebb kanyarja, a Parabolica bukóterét is. A módosítás sokak szerint kiherélte a célegyenes előtti, tempója és különleges íve miatt eddig nagy kihívásnak számító fordulót, az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting azonban – legalábbis részben – pont a pilótákra hárította miatta a felelősséget.

„A kavicságy mintegy 35 százalékának a helyére (aszfalt) került" – erősítette meg. „Ezt biztonsági alapon az FIA és a versenyzők indítványozták, éppen úgy, ahogy szinte az összes másik F1-es pályán is."

„Természetesen tudjuk, hogy a pályaelhagyást így olcsóbban meg lehet úszni, de ez az az ár, amit a jobb biztonságért fizetnünk kell: a pilóták és én egyetértünk abban, hogy megéri."

Újabb nagy kanyar bukóterét aszfaltozták le Forrás: Origo

A Parabolica azért nehéz, mert egy hosszú egyenes után éppen a megfelelő tempóban kell beletalálni, aztán jó ütemben, a pálya külső szélén egyensúlyozva kell kigyorsítani belőle. Eddig egyetlen rossz mozdulat elég volt hozzá, hogy az autó a kavicságyban kössön ki, az aszfaltozott bukótér azonban megbocsájtóbb lesz.

„A Parabolica komoly kihívást jelentő, gyors kanyar, ezért (a változtatás) biztonsági szempontból mindenképpen előnyös, mert nagyobb teret biztosít a hibázásra" – mondta Romain Grosjean. „Emlékszem, hogy régebben azonnal a kavicságyban kötöttünk ki, és onnan nagy sebességgel egyenesen a szemközti fal felé sodródtunk, ha akár csak egy hajszállal később fékeztünk a kelleténél."

„Szerintem így gyorsabban meg lehet majd találni a határokat, mert tudni fogjuk, hogy nincs ott a nagy kavicságy, ezért nem kell balesettel fizetnünk a hibákért."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!