Vágólapra másolva!
A német egy Brackley-ben tartott csúcstalálkozón elismerte, hogy ő hibázott a Spában történt ütközésnél. A Mercedes menedzsmentje zöld utat adott a versenyzőinek az újabb csatákhoz, de figyelmeztette őket, hogy több hasonló incidenst nem fog tolerálni.

A Mercedesnél egy csúcstalálkozót követően úgy döntöttek, továbbra is hagyják szabadon versenyezni Lewis Hamiltont és Nico Rosberget. Bár a pályát az idén fölényesen uraló csapat kezdettől fogva ezt a politikát követte a szezon folyamán, a jogossága megkérdőjeleződött, amikor a pilótái a Belga Nagydíj elején összeütköztek, egy valószínűnek tűnő kettős győzelmet szalasztva el.

A Mercedes azonban pénteken közleményben tudatta, hogy Hamilton, Rosberg, valamint a csapat kereskedelmi illetve technikai igazgatója, Toto Wolff és Paddy Lowe a brackley-i főhadiszálláson történt megbeszélésen megállapodtak: csapatutasításokat ezután sem vezetnek be.

Hamilton és Rosberg továbbra is szabadon harcolhat Forrás: AFP/Christof Stache

„A Mercedes-Benz elkötelezett a kemény és sportszerű versenyzés mellett, mert ez a világbajnokság megnyerésének helyes módja. Így jó a csapatnak, a szurkolóknak és az egész Forma-1-nek" – írták. „Lewis és Nico megértették az első számú szabályt: az autóik nem érhetnek össze odakint a pályán."

A csapat a páros tudtára adta, hogy „egy újabb hasonló incidenst nem fog tolerálni", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „ezután is szabadon versenyezhetnek egymással."

Rosberg elismerte a hibáját

A közlemény kitért arra is, hogy Rosberg – akit Hamilton a futam után szándékossággal vádolt meg – „elismerte a felelősségét a koccanásban", ezért megtették ellene „a megfelelő fegyelmi lépéseket." Ezek természetéről azonban nem adtak felvilágosítást.

Saját Facebook oldalán Rosberg pénteken maga is azt írta, hogy ő hibázott a baleset során, amely Hamiltont még a pontszerzéstől is megfosztotta. „A spái Belga Nagydíj óta eltelt napokban sokat gondolkodtam a versenyen történteken, és beszélgettem róluk a csapattal is" – állította. „Az incidens miatt már korábban is sajnálatomat fejeztem ki, de miután ma találkoztam Totóval, Paddyvel és Lewisszal, szeretnék egy lépéssel tovább menni, és elismerni, hogy az én téves helyzetértékelésem idézte elő."

A világbajnokságot immár 29 pontos előnnyel vezető Rosberg hozzátette, hogy ő és Hamilton egyértelmű útmutatásokat kaptak a Mercedestől a küzdelem határaira vonatkozóan. „Mint csapattársakra, az az első számú szabály vonatkozik ránk, hogy nem ütközhetünk össze, mégis pontosan ez történt" – mutatott rá. „Bocsánatot kérek Lewistól és a csapattól, amiért rosszul mértem fel a helyzetet. Elnézést kell kérnem a nézőktől is, mert őket Belgiumban megfosztottam a győzelemért zajló küzdelmünktől."

A Mercedes az elmúlt napok során a közönséget is megszavaztatta a Twitteren, hogy az ütközés miatt foganatosítson-e csapatutasításokat a jövőben, de a résztvevők 92% nemmel válaszolt.

Részletes elemzésünk a spái ütközésről és következményeiről itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!