Vágólapra másolva!
Bár a tragédia után felmerült, hogy a Forma-1-nek át kellene gondolnia az oroszországi látogatását, Bernie Ecclestone nem akarja belekeverni a politikát a sportba.

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki felelős a Malaysian Airlines MH17-es járatának kilövéséért, de mivel azokat a kelet-ukrán szakadárokat gyanúsítják vele, akikről nyílt titok, hogy Vlagyimir Putyin támogatását élvezik, a tragédia miatt Oroszország nehéz diplomáciai helyzetbe került, a nemzetközi politika szereplői közül többen kemény fellépést szorgalmaznak ellene.

Felmerült, hogy a Forma-1-nek sem kellene közösséget vállalnia egy olyan országgal, amely nem határolódik el a csaknem háromszáz halálos áldozattal járó tragédia feltételezhető felelőseitől. Az Orosz Nagydíj október 12-i dátummal az idén szerepel először a világbajnoki sorozat versenynaptárában. A futamnak a Téli Olimpia komplexumának részeként Szocsiban megépített új pálya adna otthont, és Bernie Ecclestone szerint a repülő kilövése nem jelenthet rá veszélyt.

„Emiatt nem látok problémát" – mondta Adam Cooper szakírónak. „Vajon az (oroszok) nem voltak kint voltak a foci-vb-n? Azt hihettük volna, hogy egyesek azt is meg akarják majd akadályozni, nem? Ahogy már korábban is említettem, nem ártjuk magunkat a politikába. Különben is szerződésünk van velük, amiről tudjuk, hogy ők tiszteletben fogják tartani. Mi ugyanígy teszünk."

Várhatóan nem marad el az első Orosz Nagydíj Forrás: AFP/Joe Klamar

Ettől függetlenül felmerül a gyanú, hogy a Forma-1 szereplői közül sok vonakodva fog elutazni Oroszországba, és a csapatok szponzorai között is vannak – például a Mercedest támogató, malajziai Petronas –, amelyek nem szívesen lesznek jelen a szocsi versenyen. Ecclestone azonban nem tartja aggályosnak azt sem, hogy a nagydíjat a közvélemény személyesen Putyinhoz köti.

„Engem ez nem zavar" – jelentette ki. „Nem érdemes arról spekulálnunk, hogy mi történhetne. Mi tiszteletben fogjuk tartani a szerződésünket. Mr. Putyin személyesen is támogatott minket, nagyon segítőkész volt, ezért mi is így viszonyulunk hozzá."

A Forma-1-et már a 2012-es Bahreini Nagydíj megrendezése miatt is érték kritikák, mivel a belpolitikai helyzet az arab tavasz után még rendezetlen volt, és a versenyt sokan az elnyomó rezsim játékszerének látták. Az azt megelőző évben el is maradt, de Ecclestone általában tartja magát ahhoz, hogy a sport maradjon távol a politikától – igaz, az 1985-ös Dél-Afrikai Nagydíjat az apartheid miatt többen bojkottálták.

Az idén egyébként már több nemzetközi versenysorozat ellátogatott Oroszországba, köztük a DTM és a WTCC is.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!