Vágólapra másolva!
A finnt már a futam közben kiengedték az orvosi központból a Silverstone-ban történt balesete után. A hockenheimi indulása nem forog veszélyben, de azt még nem döntötték el, hogy a jövő heti teszten részt vesz-e.

Kimi Räikkönen komolyabb sérülés nélkül megúszta a Brit Nagydíj első körében történt balesetét, ami nem csak a saját, hanem Felipe Massa versenyének is véget vetett. A mezőny végéről induló finn a rajt utáni helyezkedésben túl szélesen fordult az Aintree kanyarban, majd füvön ráhajtott egy bukkanóra, miközben megpróbált visszatérni a pályára. Räikkönen elvesztette az uralmát az autója felett, és a Wellington egyenesnél keményen a falnak csapódott, majd visszacsúszott a pályára.

A finn mögött érkező Kamui Kobajasi a fűre hajtva sikeresen kikerülte Räikkönen autóját, Massa viszont a gyors reakciója ellenére is nekiütközött a Ferrarinak. Räikkönen a saját lábán szállt ki az összetört autójából, de láthatóan fájdalmai voltak, és a sportbírókra támaszkodva sántikált el az orvosi autóig. Miután az orvosi központba szállították, a Ferrari szóvivője megnyugtató híreket közölt az állapotáról.

Az első körben véget ért Räikkönen versenye Forrás: AFP

„Kimi rendben van. Nagy ütközés volt, de egyedül ki tudott szállni az autójából, ami mindig jó jel. Van néhány zúzódás a bal bokáján és a térdén, de komolyabb sérülése nincs” – nyilatkozta a szóvivő még a verseny közben. Később kiderült, hogy Räikkönent 47 G-s erőhatás érte az ütközésnél, ezért akkor is kötelező lett volna kivizsgálni őt, ha nem fájlalta volna a lábát. A finn egyébként még a futam közben elhagyta az orvosi központot, a saját lábán tért vissza a paddockba, és a menedzsere szerint nem forog veszélyben a hockenheimi indulása.

Arról viszont még nem határoztak, hogy a jövő heti teszten, amelynek egyik napján ő vezetett volna, részt fog-e venni. „Kimi rendben van" – mondta a Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci. „De arról, hogy a teszten részt vesz-e, később döntünk majd. Száz százalékig biztos akarok lenni benne, hogy jól van, mielőtt beültetjük az autóba."

A baleset miatt piros zászlóval le kellett állítani a versenyt, és a mezőnyt csak egyórás szünet után indították útjára, a becsapódó Ferrari ugyanis súlyosan megrongálta a biztonsági korlátot. Massa megpróbálta folytatni a futamot, de a Williams olyan súlyosan károsodott, hogy neki is fel kellett adnia a versenyt. „Láttam, hogy hirtelen feltűnik előttem egy autó. Kimi felém csúszott az ütközés során, ezért jobbra kormányoztam, de így is eltalált. Az autóm komolyan megsérült” – nyilatkozta a brazil, akinek az ütközésig sem alakult jól a versenye. „Az autóm nem akart elindulni a rajtrácsról. Gyorsan el kell felejtenem ezt a hétvégét – remélem, Kimi jól van, mert láttam, hogy nagy volt az ütközés.”

Pórul járt Max Chilton is, akinek autóját eltalálta Räikkönen egyik leszakadó kereke. A brit a bokszba hajtott egy új orrkúpért, ami miatt meg is büntették, mert idő közben lengetni kezdték a piros zászlókat. Chilton végül folytatta a versenyt, az utolsó helyen ért célba.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!