Vágólapra másolva!
Ausztriához hasonlóan Silverstone-ban is automatikusan törlik az időmérőn azoknak a köridejét, akik lesodródnak a Copse vagy a Club kanyarokban. Ezért Hamilton két héttel ezelőtt nagy árat fizetett.

Az FIA szombat délelőtt arról értesítette a versenyzőket, hogy a Brit Nagydíj hétvégéjén is a zéró tolerancia elvét érvényesíti mindazokra, akik a pálya elhagyásával jutnak előnyhöz. Ez már két héttel ezelőtt, Ausztriában is így volt: az időmérőn akkor tizenegy pilóta idejét törölték hasonló vétség miatt. Lewis Hamilton különösen nagy árat fizetett azért, hogy a Q3-ban teljesített első mért körében lesodródott az utolsó kanyarnál.

„Minden csapatot és versenyzőt szeretnék arra emlékeztetni, hogy az időmérőn a zéró tolerancia elvét fogjuk érvényesíteni azokra, akik az időmérőn elhagyják a pályát a 9-es (Copse) vagy 18-as (Club) kanyar kijáratánál" – írta az Autosport szerint a versenyigazgató, Charlie Whiting. „Hacsak nem ítéljük úgy, hogy az illető önhibáján kívül sodródott le, például leszorították, a Nemzetközi Sportkódex 12.3.1 d) cikkelyének értelmében törölni fogjuk az adott köridejét."

Whiting hozzátette, hogy azt is büntetni fogják, aki a verseny során „egyértelműen tartós előnyt szerez" a pálya elhagyásával. Ez általában azt jelenti, hogy ha valaki így hajt végre vagy hiúsít meg egy előzést, annak át kell adnia a pozícióját. Az FIA ugyanakkor az incidensek során már az Osztrák Nagydíj előtt a korábbinál enyhébb ítélkezést ígért, azt állítva, hogy a sportfelügyelők csak akkor indítanak majd vizsgálatot, ha egy versenyző egyértelműen vétkes volt, vagy az ellenfele bepanaszolja.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!