Vágólapra másolva!
A szabadedzések után számos versenyző panaszkodott a Red Bull Ring trükkös bokszbejáratára, ezért Charlie Whiting beleegyezett a fehér vonal átfestésébe. Az új ívhez azonban szigorúan tartaniuk kell magukat, ha nem akarnak büntetést.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting a versenyzők pénteki észrevételeit figyelembe véve úgy döntött, valóban változtatni kell a Red Bull Ring vitatott bokszbejáratán. A pénteki edzések előtt szigorúan kikötötték, hogy a versenyzőknek a pálya jobb oldalán, a 8-as kanyar előtt kezdődő fehér vonalat figyelembe véve kell haladniuk, ha be akarnak hajtani a bokszutcába. Ez azonban több versenyző számára is gondot okozott, különösen akkor, amikor egyszerre több versenyző ért oda a 8-as kanyarhoz.

Pénteken Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg és Kamui Kobajasi is figyelmeztetést kapott, amiért nem a kijelölt íven hajtott a bokszutcába, az esti versenyzői eligazításon pedig alaposan átbeszélték az ügyet. Whiting beleegyezett a változtatásokba, és a fehér vonalat két méterrel balra tolták, ezzel megkönnyítve a versenyzők dolgát. A versenyigazgató azonban ismét kikötötte, hogy az FIA nem fogja tolerálni, ha a pilóták a bokszkiállás közben átlépik a vonalat.

„Szerintem jobb lenne, ha a 8-as kanyar után kezdődne a bokszbejárat, nem pedig előtte” – vélekedett Ricciardo még pénteken. „Azt azért nem mondanám, hogy veszélyes az a szakasz, de jobb lenne, ha a 8-as kanyarban még az ideális ívet használhatnánk, és utána hajtanánk rá a bokszbejárat ívére. Így torlódást sem okoznánk magunk mögött.”

A pénteki eligazításon a 8-as kanyar kijáratáról is szó esett, a szabadedzéseken ugyanis sok versenyző is túl szélesen fordult ezen a ponton. A megbeszélés után Whiting úgy döntött, hogy szabálytalan pályaelhagyásnak minősül, ha valaki mind a négy kerekével elhagyja a pályát a 8-as kanyarban. Jenson Button egyetért a szigorítással – szerinte valóban gyorsabban hajt át a kanyaron az, aki elhagyja a kijelölt pályát, viszont a közeli füves rész miatt az aszfalt elhagyását is kockáztatja, ami veszélyes lehet.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!