Vágólapra másolva!
Szerinte a Dél-Amerikából érkező versenyzőket mindig élesebben bírálják, mint másokat. Azt állítja, nincs veszélyben az F1-es támogatottsága, és úgy érzi, egyértelműen helye van a mezőnyben.

Pastor Maldonado az elmúlt években is inkább az ütközéseivel, mint az eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, és ez egyelőre idén sincs másképp: az első 5 nagydíjon már 4 büntetőpontot összeszedett különböző incidensek miatt. A leglátványosabb balesetet a Bahreini Nagydíjon okozta, amikor a levegőbe repítette Esteban Gutiérrezt, Kínában és Spanyolországban pedig az edzéseken törte össze az autóját.

Maldonado egyre élesebb kritikákat kap a szaksajtótól és a rajongóktól, de azt állítja, emiatt nincsenek álmatlan éjszakái. „Már hozzászoktam, hogy sokan kritizálnak, ez normális” – nyilatkozta a venezuelai, aki a közösségi oldalakon róla elterjedt humoros képeket „viccesnek” találja. „Ez normális, ha az ember Dél-Amerikából származik, vagy ha egy ország nagyon keményen támogatja őt. A kisebb kategóriákban ráadásul ahhoz szoktak hozzá, hogy az élmezőnyben láthatnak engem.”

A GP2 2010-es bajnoka úgy véli, a Forma-1-ben azért nem tud hasonlóan jó eredményeket elérni, mert ott „az autók különböznek egymástól”. Ettől függetlenül nem érdekli a kritika, hiszen „szabad világban élünk, ezért az emberek azt mondanak, amit akarnak.”

Gutiérrez Maldonado hibája miatt szaltózott Bahreinben Forrás: AFP

Maldonado úgy véli, több tényező együttes hatása miatt kezdődött gyengén az idénye. „Talán túl keményen próbálkozom, de az autóm sem 100 százalékos – nem azt csinálja, amit elvárok tőle” – magyarázta. „Időnként hibáztam, de a csapat mindig elfogadta a hibáimat. Már nagyon várjuk, hogy javulhassunk, én pedig addig is a legtöbbet fogom kihozni magamból.”

„Nagyon jó teljesítményt akarok nyújtani, még jobbat, mint amit az autóm megenged, ezért hibázok néha” – tette hozzá. „Az autóban ülve mindig rengeteg a dolgunk, sok kapcsolót, gombot kell működtetnünk, amikor a beállításokon változtatunk. Talán ez is befolyásolja a teljesítményemet, de az összes versenyző ilyen helyzetben van, szóval nem hiszem, hogy ez lenne a fő ok.”

Maldonado Forma-1-es szereplését köztudottan a venezuelai nemzeti olajvállalat, a PDVSA támogatja, többször felmerült azonban, hogy nem finanszírozzák tovább a versenyző pályafutását. A héten ismét felröppentek olyan híresztelések, melyek szerint Maldonado jövője veszélybe került, mivel a venezuelai sportminiszter, Antonio Alvarez azt javasolta, hogy az állam ne támogassa tovább az autó-és motorversenyzőket. Maldonado azonban azt állítja, ez őt egyáltalán nem érinti.

„Bármi történik Venezuelában, azt mindig összefüggésbe hozzák az én nevemmel – de engem nem a sportminiszter támogat” – jelentette ki. „A PDVSA programja nem egyezik meg a sportminiszterével, két külön ügyről van szó.”

„Az olajvállalat semmit nem mondott a Forma-1-es szponzorációról – csak a sportminiszter nyilatkozott, de a minisztérium eddig sem támogatta a Forma-1-et.”

Maldonado mindenesetre úgy véli, az anyagi támogatástól függetlenül is helye lenne a mezőnyben. „Szerintem mindent megtettem azért, hogy itt lehessek – a karrierem során minden egyes szériában sikerült versenyeket nyernem, még a Forma-1-ben is” – utalt a 2012-es barcelonai győzelmére. „Ezt nem sok versenyző mondhatja el magáról.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!