Vágólapra másolva!
A francia gyártó szerint a helyzet kezd elfogadhatatlanná válni, mert így fejleszteni sem tudnak rendesen. Claire Williams úgy véli, most már mindenképpen megoldást kell találni a költségek csökkentésére.

A négy Forma-1-es istállónak motort szállító Renault elárulta, hogy több partnercsapatuk is késik az erőforrások kifizetésével, ami komolyan hátráltathatja a gyártó munkáját. A franciáknak a tervezettnél többet kellett az F1-es programjukra költeniük az idény elején, miután a téli teszteken súlyos gondokra derült fény a motorjaikat használó csapatoknál. Azóta jelentős javulást sikerült elérniük, a további fejlődésüket azonban visszavetheti, ha nem kapják meg időben a motorokért járó pénzt.

„Két forrás áll a rendelkezésünkre” – mondta Jean-Michel Jalinier, a Renault F1-es részlegének főnöke. „Az egyik a Renault, és ők biztosították is a szükséges forrásokat – nem csak az anyagiak terén, hanem embereket is a rendelkezésünkre bocsátottak. A többi pénznek viszont a csapatoktól kellene érkeznie, hiszen eladjuk nekik a motorjainkat.”

Jalinier nem fejtette ki, hogy a Red Bullnak, a Toro Rossónak, a Lotusnak és a Caterhamnek motort szállító gyártónak melyik istálló nem fizetett időben, de minden bizonnyal az utóbbi kettő érintett az ügyben. „Azt kell mondanom, hogy ez a helyzet már nem elfogadható. Egyes csapatok egyszerűen késnek a kifizetésekkel, pont egy olyan időszakban, amikor a felzárkózáshoz szükségünk lenne a forrásokra. Ilyen helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy késve kapjuk meg a pénzt.”

Valószínűleg a Lotus is érintett az ügyben Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Jalinier azt sem zárja ki, hogy a Renault megszakítja a kapcsolatot a partnercsapataival, ha azok továbbra sem fizetnek időben. „Mindenképpen intézkednünk kell, döntéseket kell hoznunk. Így nem folytathatjuk tovább.”

Régóta köztudott, hogy a mezőny számos csapata súlyos anyagi problémákkal küzd, ezért Claire Williams szerint sürgősen megoldást kell találni a költségek régóta tervezett csökkentésére. A Williams helyettes csapatfőnökének elege van abból, hogy az évek óta tartó viták ellenére még mindig nem történt előrelépés az ügyben.

„Független istállóként mindig is azt akartuk, és a jövőben is azt akarjuk elérni, hogy a Forma-1-ben korlátozzák a költségeket, akármilyen módon” – mondta Williams az Autosportnak. „Már nagyon régóta tartanak a megbeszélések, de úgy tűnik, sehová sem jutottunk. Emiatt nagyon csalódott vagyok.”

Williams szerint a sportágat is veszélybe sodorhatja, ha nem tesznek valamit a helyzet javításának érdekében. „Azt hiszem, most már tényleg kritikus ponthoz érkeztünk – ha nem teszünk valamit, ha nem vállaljuk magunkra a felelősséget, akkor komoly károkat okozunk magunknak” – jelentette ki.

A Williams alapvetően nem ellenezné a költségplafon bevezetését, de szerinte az élcsapatok soha nem egyeznének bele egy olyan keretbe, amely jelentősen változtatna a helyzeten. „Ezt a vitát úgysem nyerhetjük meg” – mondta. „A technikai és sportszabályzatot kellene megvizsgálnunk – meg kell néznünk, hogy a szabályok módosításával csökkenthetünk-e a költségeken. Ez a munka jelenleg is zajlik.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!