Vágólapra másolva!
A Mercedesnél egészen biztosak benne, hogy hozzá is fog, bár úgy vélik, a McLaren oldalán beszálló japán gyártó még így is lépéshátrányból indul majd.

A Mercedesnél biztosak benne, hogy a Forma-1-be 2015-ben visszatérő Honda a McLarenen keresztül hozzá fog jutni a turbómotorjukkal kapcsolatos adatokhoz. Bár a német Auto Motor und Sport szerint a stuttgarti cég mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebb szenzitív információt ossza meg a jövőre már a japánokhoz átpártoló partnerével, és a McLaren sportigazgatója, Eric Boullier azt állította, eddig „semmit" nem árultak el a Hondának, Toto Wolff úgy véli, már pusztán a telemetriai adatokból is rengeteg dolog leszűrhető.

„Biztosra veszem, hogy amit a McLaren megtud, azt a szabályok adta kereteken belül megosztja a Hondával is" – mondta a Mercedes csapatfőnöke. Szerinte nemcsak a nyomatékról, a teljesítményleadásról és a vezethetőségről lehet adatokhoz jutni, hanem „a hűtési, hidraulikai és elektronikai követelményekről is. Ezeket az információkat természetesen továbbítják."

Bár a McLaren a Mercedes óvatossága miatt kedvezőtlen helyzetbe kerülhet, Wolff azt állítja, ők megbíznak a csapatban. „Egyértelműen tisztáztuk, hogy milyen adatokat lehet kiadni, és milyeneket nem, de meggyőződésem, hogy tiszteletben tartják az együttműködésünket, és azt a bizalmas viszonyt, amely ma még összeköt minket" – mondta.

Azáltal, hogy egy évvel a turbókorszak kezdete után csatlakozik a három másik motorszállítóhoz, a Honda tanulhat az általuk elkövetett hibákból, de Wolff szerint így is lépéshátrányban lesz, mert „addigra a többiek már rendelkeznek majd egy évnyi tapasztalattal" a V6-osokról.

Ettől függetlenül úgy véli, jövőre csökkenni fog a Mercedes előnye a hajtásláncok terén. „A mi technikai koncepciónk eltér a többiekétől, de biztosan közelebb fognak kerülni hozzánk, mert a pályán információkhoz jutnak a motorunk működéséről" – mutatott rá. „A mezőny ezért jövőre automatikusan sűrűbbé válik majd."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!