Senna olyan volt a braziloknak, mint Puskás nekünk

- HORIZONTAL F1 RACING DRIVER CAR JOY CHAMPAGNE PODIUM TROPHY VICTORY GRAND PRIX (FILES) - A file picture taken on March 28, 1993 shows Brazilian Formula One driver Ayrton Senna pouring Champagne over himself celebrating his victory in the Brazilian Grand
(FILES) - A file picture taken on March 28, 1993 shows Brazilian Formula One driver Ayrton Senna pouring Champagne over himself celebrating his victory in the Brazilian Grand Prix, Sao Paulo. The three-time Formula 1 world champion killed himself on May 1, 1994 during the San Marino Grand Prix in Imola, Italy. AFP PHOTO JULIO PEREIRA
Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt több magyar klasszis sportoló nem tudta elhinni, hogy Ayrton Senna halálhíre igaz. Dombi Tibor és Imre Géza Roland Ratzenberger előző napi halálos balesetére is emlékezett, Temesvári Andrea és Polgár Judit pedig annak ellenére is fel tudja idézni az aznap történteket, hogy különben nem rajong a Forma-1-ért.

Húsz éve, 1994. május 1-én halt meg Ayrton Senna, háromszoros világbajnok F1-es pilóta. A Williams versenyzője az imolai pálya Tamburello-kanyarjából kisodródva ütközött a betonfalnak, majd a kórházba szállítás után néhány órával bejelentették a halálhírét, pedig addig a csapatnál is úgy tudták, hogy csak a válla tört el. Az autójában egy összehajtogatott osztrák zászlót is találtak, melyet az egy nappal korábban, az időmérő edzésen életét vesztő Roland Ratzenberger emlékére akart meglengetni a levezető körben.

Nagy Viktor, a világbajnok pólóválogatott kapusa nagyjából húszéves koráig nagyon nagy Forma-1-rajongó volt, de csak egyszer járt a szüleivel a Hungaroringen: "Óriási élmény volt a tűző napon, az ájulás határán nézni a köröző autókat. Egyszerre voltam Mansell- és Senna-drukker, mert a család egyik fele az egyiknek, a másik a másiknak szurkolt, éppen ezért szerettem volna sennás és manselles sapkát vagy pólót, de a Senna-pólók mind elfogytak már, így csak az előbbi jutott."

Senna utolsó versenyét élőben nézte, otthon, a szüleivel: "Tisztán előttem van az egész. Könnybe lábadt szemmel vártuk, milyen hírek érkeznek róla, miután helikopterrel kórházba szállították. Az egész család letargiában volt."

Nagy Viktor tisztán emlékszik Senna halálának délutánjára Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

"Nem vagyok nagy F1-rajongó, de pont Olaszországban versenyeztem Senna halálakor" - mondta Temesvári Andrea, a világranglistán egykor a hetedik helyig jutó teniszező. "Mivel állandóan róla volt szó, engem is nagyon felkavart a balesete. Pontosan emlékszem mindenre: vártam a meccsemre a játékosoknak kialakított előtérben, és néztük a lassított felvételeket. A helyieket szinte sokkolták a történések, de senki nem vonhatta ki magát a hatása alól."

Hasonlóan van ezzel Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok is, aki "még nem kattant rá" a Forma-1-re, ezzel együtt lehet, hogy az idén kimegy majd egy futamra. Arra viszont így is emlékszik, hogy Senna halálának idején egy madridi tornán versenyzett.

Imre Géza világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó viszont nagyon is szurkolt, őt "lenyűgözte" Senna vezetési stílusa, ugyanakkor a nagy ellenfelét, Prostot is szerette. "Úgy emlékszem, csak másnap, a reggeli órákban értesültem a halálhíréről. Az ilyen sportolók esetében, mint Senna vagy Schumacher, az ember el sem hiszi, hogy velük is történhet valami - én is csak vártam, hogy bemondják, mégsem, ez csak téves hír volt. Ráadásul Senna balesete előtt egy nappal halt meg Ratzenberger, ami végképp felfoghatatlanná tette az egészet. Azokat a futamokat még gyerekfejjel néztem, de feltűnt, hogy aki ennyire kiemelkedik még a sok rámenős pilóta közül is, az nagyon nagy figura lehet. A braziloknak talán olyan lehetett Senna, mint nekünk Puskás Ferenc."

Imre Géza Senna jelentőségét Puskáséhoz hasonlította Forrás: AFP/Sergei Supinsky

"A legidősebb bátyám Senna-drukker volt, és mert nem engedte, hogy mi is azok legyünk, papíron Nelson Piquet-nek drukkoltunk, de igazából mindannyian Sennának" - avatott be minket gyerekkori emlékeibe Dombi Tibor, a Debrecen hatszoros magyar bajnok focistája. "Senna halála után nem is néztünk F1-et. Vagány, nem sablonos versenyző volt, aki belement minden csatába. Már az is durva látvány volt, amikor meg sem mozdult a kocsiban, utána meg el sem hittük, hogy meghalt. Előtte az időmérőn Ronald Ratzenberger is életét vesztette, pedig már az akkori autókat is biztonságosnak hittük."

"Senna a világ legjobb pilótája volt, később már nem is néztem Forma-1-et, illetve a Damon Hill 'eltűnése' volt az utolsó momentum" - fejtegette Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó. "Senna vakmerősége imponált nekem, bár tizenéves fejjel nem úgy néztem egy-egy sportközvetítést, ahogy ma néznék."

Az autóversenyzők érthetően kicsit más szemmel nézik Senna karrierjét, mint a többi sportoló. Kiss Pál Tamás például mindössze hároméves volt Senna halála idején, de ahogy fogalmazott, "a legenda szele engem is elért." Az AutoGP magyar versenyzője inkább Bruno Sennával volt kapcsolatban, még a GP2-ben versenyeztek együtt. "Egy nagyon jókedélyű srác, akit azonban már kicsit nyomasztott, hogy mindig mindenki Ayrtonról kérdezte. Sennával kapcsolatban utólag is lenyűgözött a mentalitása: zsigerileg nem ment neki igazán az esőben vezetés, erre a saját gokartjával tudatosan mindig gyakorolni ment, amint eleredt az eső."

Kiss Pál Tamás utólag is tanult Sennától Forrás: Hirling Bálint [origo]

Ennél erősebb hatást gyakorolt a brazil zseni Michelisz Norbertre: "Az első futam, amit rendesen, az elejétől a végéig láttam, a 93-as doningtoni nagydíj volt, ahol hol esett, hol abbamaradt az eső. Rögtön a leintéstől lett valaki, akire felnézek: Ayrton Sennának hívták. Egy közepes autót hozott be elsőnek, roppant nehéz körülmények közt. Sajnos onnantól már nem tatott sokáig a pályafutása. Nagyon megosztó figura volt, rendkívül erős karakter, de akik szerették, pont a stílusa miatt szerették."

A privát WTCC-világbajnok, többszörös futamgyőztes Senna halálára is elevenen emlékszik: "Amikor meghalt, a nagybátyámat kísértem ralikrossz-versenyre. Felvettem a futamot - a mai napig is megvan VHS-kazettán -, de végül sosem néztem meg, mivel előtte hallottam a hírt a haláláról. Pár évre lankadt is a Forma-1 iránti érdeklődésem, holott manapság minden futamot végignézek."

Az Ayrton Sennáról készült megemlékezésünk többi része:
- Senna halott, a legenda él
- Megfejteni Ayrton Sennát