Vágólapra másolva!
2008 januárja óta irányította az F1-es csapatot, végül belebukott a sorozatos kudarcokba. Az utódja Marco Mattiacci lesz, aki eddig a Ferrari észak-amerikai vezérigazgatója volt.

A Ferrari menesztette a Forma-1-es csapat éléről Stefano Domenicalit, akinek az uralma alatt a Scuderiának mindössze egy konstruktőri vb-címet sikerült szereznie. Ez nem jelent meglepetést, mivel sokan már évekl óta szorgalmazzák az olasz sportvezető leváltását.

A Jean Todt-Michael Schumacher-Ross Brawn-Rory Byrne kvartett távozását követően a Ferrari már akkor leszálló ágban volt, amikor Domenicali 2008 januárjában átvette felette az irányítást. 2007-ben, Todt vezetése mellett még vitte őket annyira a lendület, hogy Kimi Räikkönen révén, a McLarennél zajló belviszálynak is köszönhetően elhódítsák az egyéni vb-címet, ám ez azóta egyszer sem jött össze nekik.

2008-ban Felipe Massa csupán egy ponttal kapott ki Lewis Hamiltontól, de a következő évben súlyos balesetet szenvedett, Räikkönent pedig elküldték. A helyére igazolt Fernando Alonso az elmúlt négy év során háromszor második, egyszer pedig negyedik lett az összetettben. A legközelebb 2010-ben jutott a végső győzelemhez, amikor az abu-dzabi idényzárón egy stratégiai hiba miatt hátrányba került, így Sebastian Vettel lett a világbajnok. Alonso a 2012-es szezon utolsó versenyén is csupán 3 ponttal maradt le a címről.

Domenicali 2008 januárja óta irányította a Ferrarit Forrás: AFP/ /Paul Gilham

A vereségek miatt rendszeresen fejek hullottak a Ferrarinál, ezért a csapat ma egyesek szerint a személyi állományát tekintve gyengébb, mint évekkel ezelőtt volt. Az új operatív igazgatót, Luca Baldisserrit – Schumacher egykori versenymérnökét – még 2009 elején félreállították, de a 2010-es kudarc után menesztették az utódját, Chris Dyert is. Domenicali közben megvált az aerodinamikai főnökétől, John Ileytól, majd elküldte a technikai igazgatóját, Aldo Costát, aki jelenleg a Mercedes főtervezőjeként arat sikereket. A helyére Pat Fry-t nevezte ki.

Az imolai bankárcsaládból származó, 49 éves Domenicali azóta dolgozik a Ferrarinál, hogy 1991-ben közgazdászként lediplomázott a bolognai egyetemen. Végigjárta a ranglétrát: eleinte könyveléssel foglalkozott, majd versenyigazgató lett Mugellóban, mielőtt 1995-ben a sportrészleg személyi vezetőjévé nevezték ki. 1996 és 2000 között csapatmenedzser volt, ezután rövid ideig a logisztikát irányította, mielőtt 2002-ben sportigazgató lett. 2007 novemberében jelentették be, hogy a következő évtől ő váltja Todtot a Ferrari élén.

Tavaly szeptemberben még Luca di Montezemolo is bizalmat szavazott Domenicalinak, mondván: „Az elmúlt három év során két egyéni vb-címet buktunk el, ami nem az ő hibája volt." A Ferraritól azt várták, hogy a turbómotorok köré kidolgozott új szabályrendszerben újra az élre kerül, ami ehelyett a Mercedesnek sikerült: 2014 első három futamán a Ferrari még a dobogóra sem állhatott fel.

„Mindannyiunk pályafutásában vannak pillanatok, amikor bátorságra van szükség egy döntés meghozatalához" – idézi Domenicalit a Ferrari honlapja. „Eljött a nagy változás ideje. Vállalom a felelősséget a helyzetért, amelybe kerültünk, ahogy vállaltam mindig. A döntésemnek azt a célja, hogy a cég érdekében lökést adjak a csapatnak. Köszönettel tartozom az istálló minden férfi- és nőtagjának, valamint a versenyzőinknek és a partnereinknek az elmúlt évekért."

Montezemolo hozzátette: „Nem csak az elhivatottságáért és az erőfeszítéseiért vagyok hálás Stefano Domenicalinak, hanem azért is, hogy a felelősséget átérezve a Ferrari érdekeit ma a sajátjai elé helyezte. Nagyon becsülöm és kedvelem őt, hiszen az elmúlt huszonhárom év során végig követhettem a szakmai fejlődését. További sikereket kívánok neki a jövőben is."

Marco Mattiacci, aki Domenicalit váltja az F1-es csapat élén Forrás: AFP/ /Jemal Countess

Domenicalit az F1-es csapat élén most Marco Mattiacci váltja, aki 2010 januárja óta a Ferrari észak-amerikai, azelőtt pedig az ázsiai divíziójának vezérigazgatója volt. A római születésű közgazdász korábban dolgozott a Jaguarnál is a Maseratinál is, de az autósportban nincs közvetlen tapasztalata.

A Ferrari már a negyedik élcsapat, melynek élén tavaly óta személyi változás történik. Ross Brawn önként távozott a Mercedestől, Eric Boullier pedig a Lotustól átigazolt a McLarenhez, ahonnan Martin Whitmarsht szintén a sorozatos kudarcok miatt távolították el.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!