Vágólapra másolva!
A Force India szerint anarchiához vezetne a technikai direktívák figyelmen kívül hagyása.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley úgy véli, aláásná a Forma-1 hitelét, és hosszú távon anarchiához vezetne, ha a Red Bull kerülne ki győztesen az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságának jövő hétfői tárgyalásáról.

A csapat egyik versenyzőjét, Daniel Ricciardót azért zárták ki az idénynyitó Ausztrál Nagydíjról, mert a szabványos szenzor szerint a benzin pillanatnyi átfolyási sebessége rendszeresen túllépte a megengedett 100 kg/ó-s határt. Ők azonban azzal érvelnek, hogy a saját berendezésük végig legális adatot mért, és nem a hivatalos szabályzat, hanem csak egy, a versenyigazgató által kiadott technikai direktíva írja elő, hogy a szabványos szenzort kell mérvadónak tekinteni.

Fernley veszélyesnek tartja ezt a gondolatmenetet. „Szerintem a sport szempontjából nem lenne egészséges, ha igazat adnának nekik, mert az olyan helyzetet teremthetne, amely anarchiát okozhat" – mondta a crash.net-nek. „Már nagyon régóta használunk technikai direktívákat, és ha most úgy ítélik, hogy azokhoz nem kötelező tartani magunkat, akkor fogalmam sincs, merre fog haladni az F1."

A Red Bull győzelme anarchiához vezethetne Forrás: Red Bull

A Mercedes a tavalyi, tiltott gumiteszt után szintén a technikai direktívákra hivatkozva védekezett, de Fernley szerint az más eset volt. „A gumiteszteléssel kapcsolatban rengeteg volt a fehér folt, most viszont egyértelműen megszegtek egy direktívát, és közben azt állítják, szabályosak maradtak" – mutatott rá.

„Amióta léteznek, a technikai direktívákhoz tudtommal minden csapat tartotta magát. Valójában ugyanígy történt Ausztráliában is, ahol csak egy nem. Ezért szerintem ártana a sportnak, ha megnyernék a fellebbezést."

A Red Bull főnöke, Christian Horner ugyanakkor azt állította, erre most több esélyük van, mint néhány héttel ezelőtt volt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!