Vágólapra másolva!
Bár a következő versenyeken is kapnak új fejlesztéseket, elismerik, hogy várhatóan csak az európai szezon nyitányára lesznek igazán ütőképesek. Hiszik, hogy az autójukkal nincs alapvető probléma.

Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjról a Lotus mindkét versenyzője kiesett, ami a műszaki hibákkal teli előszezon után nem volt meglepetés. „Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy az első verseny mindannyiunknak durván felnyitotta a szemét. Persze számítottam rá, hogy nem lesz könnyű dolgunk, mert már elég régóta vagyok az F1-ben ahhoz, hogy megértsem, mit várhatunk" – ismerte el a Lotus helyettes főnöke, Federico Gastaldi. „A melbourne-i futam volt az első alkalom, amikor mindkét autónkkal kiegyensúlyozott köröket tudtunk futni, a szabadedzéseink ugyanis nagyon döcögősen alakultak."

Gastaldi elismerte, hogy a jövő hétvégi Malajziai Nagydíjon még nem számít látványos fejlődésre, de biztos benne, hogy a Renault képes lesz olyan hajtásláncot szállítani a Lotusnak, amellyel ütőképes lehet. „A miénk egy kisebb csapat – nem vagyunk a Mercedes, a Ferrari vagy a McLaren, a versenyszellem azonban rendkívül erős bennünk" – jelentette ki.

Az istálló technikai igazgatója, Nick Chester rámutatott, hogy a melbourne-i hétvégén olyan problémákkal szembesültek, amelyeket normális esetben már a teszteken meg kellett volna oldaniuk. „A szoftverrel kapcsolatban is akadtak csak hosszú idő alatt orvosolható gondjaink" – magyarázta. „És, ami még rosszabb, ezek pont a legrosszabbkor jelentkeztek a hétvége folyamán."

Melbourne-ben mindkét Lotus kiesett az MGU-K hibája miatt Forrás: Lotus

Chester hozzátette ugyanakkor, hogy a Lotus Melbourne-ben alaposabban megértette az energiagazdálkodás optimalizálásának módját. Szerinte az E22-nek nincsenek komoly konstrukciós hibái. „A mérések alapján úgy láttuk, a kasztni nagyon jó" – mondta. „Az autóval nincs semmiféle alapvető probléma, amely miatt ne lehetnénk ütőképesek, de a motorvezérlés terén muszáj eljutnunk a megfelelő szintre, hogy a versenyzőink maximálisan kiaknázhassák az E22 képességeit."

A kérdésre, hogy a Lotus mikor érhet el áttörést, Chester azt felelte: „Már Malajziában is mindenképpen előrelépésre számítok, Bahreinben pedig egy újabbra, bár ezek valószínűleg kicsik lesznek. Könnyen lehet, hogy csak Barcelonában nyerjük vissza az egyensúlyunkat, és leszünk képesek az elvárásainknak megfelelő szinten teljesíteni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!