Vágólapra másolva!
A Lotusnál elismerik, hogy le vannak maradva, de úgy vélik, az autója megbízhatósága felől egyik csapat sem lehet nyugodt. Felipe Massa szerint azonban a Williams a lehető legjobb döntést hozta meg, amikor a Mercedes motorjaira váltott.

Noha az új autók megbízhatósága között az előszezonban jelentős eltérések mutatkoztak, a teszteken a legtöbbet kínlódó Lotusnál úgy vélik, a riválisaiknak is tartaniuk kell a műszaki hibáktól. Az istálló technikai igazgatója, Nick Chester szerint nem csupán az jelenthet problémát, ha a verseny közben elromlanak az autók, mert a korábbinál hosszabb javítási idők miatt előfordulhat, hogy valaki egyszerűen nem tud részt venni valamelyik edzésen.

„Az összes csapat aggódik a hibák miatt, nem csak a Renault partnerei. Mindenki tudja, hogy bizonyos problémák megoldásához három-négy órára van szükség" – mondta. „Bárkivel megeshet, hogy egy délelőtt felmerülő gond miatt délután nem tud kimenni a pályára. Ez nem lesz könnyű helyzet."

Miközben a Mercedes motorszállítóként 17994, a Ferrari pedig 10199 km-t tett meg az előszezonban, a Renault mindössze 8775-öt. A csapatok közül pedig a jerezi tesztet kihagyó Lotus teljesítette a legrövidebb távolságot – alig negyed annyit, mint a Mercedes GP –, és Chester elismeri, hogy legalább néhány hétre lesz szükségük, mire behozzák a lemaradásukat.

„Ez jelentős mértékben attól függ majd, hogy mennyire tudunk fejlődni a Renault Sporttal karöltve" – mondta. „Szerintem az első néhány verseny nehéz lesz számunkra. A harmadikon remélhetőleg már sokkal jobb helyzetben leszünk."

A Lotusnak legalább néhány hétre lesz szüksége rá, hogy egyenesbe jöjjön Forrás: Lotus

Az biztos, hogy a motorok a korábbi években megszokottnál nagyobb szerepet fognak játszani az erőviszonyokban. Épp ezért a Ferraritól átigazolt Felipe Massa szerint a Williams a lehető legjobb döntést hozta meg, amikor Renault-ról Mercedesre váltott. Az Autosport úgy tudja, hét évre szóló szerződést kötöttek a motorszállítóval.

„Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy együtt dolgozunk velük. Rendkívül profik, megmutatkozik a szakértelmük" – mondta a Mercedesről Massa, aki eddigi F1-es pályafutása során kizárólag Ferrari-motoros autókkal versenyzett. „Nem csupán a motorral törődnek. Jó rálátásuk van az autó egészére és a beállításokra – mindenre, ami hozzásegít minket, hogy gyorsabban megértsük a dolgokat. A csere a csapat javára vált."

Massára jó benyomást tett az is, hogy a Williams által a teszteken bevetett új fejlesztések jórészt élesben is beváltak. „A szélcsatorna és a pálya közötti korreláció szoros, ami biztató" – vélte. „Minden bevált, amit kipróbáltunk a pályán."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!