Vágólapra másolva!
A FOTA-t még 2008-ban alapították, de az évek során több istálló is kilépett belőle, most pedig hivatalosan is feloszlatták.

Pénteken hivatalosan is feloszlott a Forma-1-es csapatok szövetsége, a FOTA, amelyet még 2008-ban alapítottak elsősorban azzal a céllal, hogy közösen tudják képviselni az érdekeiket a Max Mosley-vezette FIA-val szemben. A legfontosabb törekvésük akkor az volt, hogy ellenálljanak a Mosley által rájuk erőszakolt 40 millió brit fontos költségplafon ötletének.

Ez sikerült is nekik, és helyette kidolgozták az önkéntes költségkorlátozási egyezményt, az RRA-t, amely azonban feszültségekhez vezetett, mert a FOTA tagjai azzal vádolták egymást, hogy valójában több pénzből gazdálkodnak a megengedettnél. A különféle kérdésekben támadt nézeteltérések hatására a Red Bull és a Ferrari már 2011 decemberében, majd röviddel később a Toro Rosso és a Sauber is kilépett a szövetségből.

A FOTA főtitkára, Oliver Weingarten pénteken azt közölte: „Megerősíthetem, hogy a FOTA feloszlott, mert a tagjai a Forma-1 változó politikai és gazdasági viszonyaihoz igazodva átértékelték a prioritásaikat."

A szervezetet az utóbbi években már leginkább Martin Whitmarsh, a McLaren főnöke tartotta életben, ám mivel őt a télen leváltották a csapat éléről, a pozíciója meggyengült. Emellett a sport jövőjével kapcsolatos kérdéseket már inkább a nemrég létrehozott Stratégia Munkacsoportban vitatják meg, amely éppen ma is ülésezik.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!