Vágólapra másolva!
Bár jóformán mindenki őket tekinti a legfőbb esélyesnek, azt mondják, óvatosan állnak a szezon kezdetéhez. A Williams szintén jó formában van, egyelőre azonban ők sem tűznek ki túl merész célokat maguk elé.

Az első nyolc tesztnap alapján a szakma és a közvélemény is a Mercedes GP-t kiáltotta ki favoritnak a 2014-es szezon elején, mert ők tették meg a legtöbb kört, és ők érték el a legjobb időeredményt is, Bahreinben 1,6 másodpercet verve mindenki másra. A csapatnál azonban egyelőre nem számítanak rá, hogy nagy lépéselőnnyel kezdik az idényt.

„Az alázat az első szó, ami eszünkbe jut. A múltban már rengeteg teszt-világbajnok volt" – mutatott rá a DPA hírügynökségnek nyilatkozva a Mercedes GP ügyvezetője, Toto Wolff. „Abszolút tudatában vagyunk, hogy a Ferrari és a Renault csapatai talpra fognak állni. Ez csak idő kérdése, efelől nincsenek kétségeink."

A Red Bull „négyszer nyerte meg a világbajnokságot, és övék az egész mezőny egyik legjobb versenyzője" – tette hozzá. „Az autójukat ugyanakkor még távolról sem sikerült megbízhatóvá tenniük. Feltételezem, hogy az első gondjuk az lesz: legalább jussanak el a verseny végéig. Mi eredményes teszteken vagyunk túl, ünnepelni azonban ettől még nincs okunk."

Az eddigi két teszten csak a McLarennek és a Mercedesnek sikerült lebonyolítania egy teljes versenyszimulációt, az utóbbi csapatnak ráadásul Jerezben és Bahreinben is. Nico Rosberg múlt szombaton 57 kört töltött a pályán csupán a kerékcserékkel megszakítva, de feltűnően jól áll a télen szintén Mercedes-motorokra váltó Williams is: ők megengedhették maguknak, hogy majdnem egy teljes napot szánjanak a bokszkiállások és a rajtprocedúra gyakorlására.

A Mercedes az ígéretes eredmények ellenére sem bízza el magát Forrás: Mercedes

A teszt négy napja alatt ráadásul a tavaly mindössze 5 pontot gyűjtő Williams tette meg a legtöbb kört, ami Valtteri Bottas szerint jelentős részben a Mercedesnek köszönhető. A grove-i istállót sokan már az egyik titkos esélyesnek tartják, a finn versenyző azonban figyelmeztetett rá, hogy ők sem bízhatják el magukat.

„Jobban állunk, mint egy éve ilyenkor, és valóban az a célunk, hogy tavalyhoz képest nagyot lépjünk előre, mert akkor nem teljesítettünk az elvárható szinten" – mondta. „De azért túlzottan még nem jövünk izgalomba. Fogalmunk sincs, mit csinálnak a többiek. A köridőkből nehéz megítélni, ezért kicsit még várnunk kell, hogy kiderüljön, mi lesz."

Bottas ugyanakkor elismerte, hogy jelenleg szerinte is a Mercedes csapatai állnak a legjobban. „A Ferrari is erősnek tűnik, jó motorjuk van. A megbízhatóság terén sincsenek túlzottan lemaradva, az pedig majd kiderül, mennyit fejlődik a Renault" – tette hozzá. „Úgy gondolom, senkit nem szabad lebecsülnünk, de bízunk benne, hogy a legjobb tíz között leszünk, és a megérzésem az, hogy legalább a szezon elején a Mercedes-motoros autók lesznek az élen."

„Előfordulhat, hogy a mezőny nagyon sűrű lesz – különösen az első tizenötben."

A csapatok csütörtökön, szintén Bahreinben vágnak neki az utolsó tesztciklusnak, ami vasárnapig fog tartani.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!