Vágólapra másolva!
A korábbi világbajnok szerint a sportágból kiveszett a hősiesség, és túl nagy szerep jut az elektronikának. Úgy véli, az F1-nek nem a politikusokat, hanem a rajongókat kellene meggyőznie.

Az 1997-es szezon világbajnoka, Jacques Villeneuve elmondta, komolyan aggódik a Forma-1 jövőjéért, hiszen a sportág szerinte nagyon rossz irányba halad. A kanadai versenyző az elmúlt években hozott szabályváltozásokat kritizálta, amelyek „túlságosan mesterségessé teszik” a versenyeket.

„Aggódom az F1 állapota miatt, de remélem, hogy tévedek” – nyilatkozta az Autosportnak Villeneuve, aki televíziós szakértőként manapság is gyakran feltűnik a nagydíjakon. „Nem is értem, mivel próbálkoznak. Nem értem az elképzelést.”

„A Forma-1 már nem hősies, és a versenyzők sem hősök. Az a baj, hogy mesterséges szabályokat hoznak, ez pedig nem működik” – folytatta. „Lehet, hogy hat hónapig jól szórakozunk, de utána mindenki megunja az egészet. Ráadásul egyre mesterségesebbé teszik a sportot – lassan elérünk ahhoz a ponthoz, hogy már nem is nevezhetjük valódi versenyzésnek.”

Villeneuve szerint a 2011-ben megjelent DRS értéktelenné tette a legtöbb előzést, hiszen azok manapság „gombnyomással történnek, nem pedig azért, mert valaki végrehajtott egy különleges manővert.” A 2014-ben bevezetésre kerülő, a motorokra és az üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó szabályokat is kritizálta.

Villeneuve 2006-ban versenyzett utoljára a Forma-1-ben Forrás: AFP

„A mostani motorszabályok mindent annyira korlátoznak, hogy ezt már nem is nevezhetjük Forma-1-nek – nincs benne semmi különleges” – vélekedett. „Az üzemanyag-spórolással alapvetően nincs probléma, ez a múltban is nagyszerű volt. A baj csak az, hogy ez ma már nem a versenyző feladata – mindent az elektronika irányít.”

Villeneuve úgy véli, a probléma gyökere abban rejlik, hogy a Forma-1 nem az igazi rajongók igényeit próbálja kielégíteni. „A ’zöldeknek’ akarnak megfelelni, pedig az F1 nem zöld, ezért semmi értelme ezzel próbálkozni” – mondta a sportág környezetbarát törekvéseiről. „A kormányok és a parlamentek felé biztos jó képet mutatnak, de a Forma-1 nem erről szól.”

„A rajongók közül pedig a fiatalokra építenek, akiknek csak rövid ideig lehet fenntartani a figyelmét, és két másodpercenként előzéseket akarnak látni – még akkor is, ha szörnyű manőverekről beszélünk” – panaszkodott. „Nekem a 60-as, 70-es évek versenyei tetszenek – a közönség akkor is élvezte a futamokat, ha csak négy autó ért célba, kétkörös különbségekkel. Akkor még lehetett tisztelni a versenyzőket azért, amit elértek.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!