Vágólapra másolva!
Domenicali szerint a csapatnál töltött előző időszaka óta a finn sokkal nyitottabb lett, és a hozzáállása is javult. Mentálisan erős versenyzőt kerestek Alonso mellé.

Sokan meglepődtek, amikor a Ferrari szeptemberben bejelentette, hogy Kimi Räikkönen négy év távollét után visszatér a csapathoz a 2014-es idényre. A finn 2007 és 2009 között már eltöltött három idényt a Ferrarinál, első közös évükben a világbajnoki címet is megszerezték. A 2010-es szezonra azonban az olaszok leszerződtették Fernando Alonsót, és a hírek szerint nem éppen baráti viszonyban búcsúztak el a finntől, akinek többek között a hozzáállásával is elégedetlenek voltak.

A csapatfőnök Stefano Domenicali a napokban elárulta, az elmúlt négy évet előbb a rali-világbajnokságban, majd a Lotusnál töltő Räikkönen megváltozott 2009 óta. „Úgy látom, mindannyiunkhoz hasonlóan érettebb és tapasztaltabb lett, ráadásul a csapathoz is nagyon közel került” – mondta a La Gazzetta dello Sportnak. „Már eddig is gyakran látogatott el a gyárunkba, és a jövőben gyakorlatilag minden héten visszatér majd Maranellóba.”

Räikkönen munkájával egyelőre elégedett a Ferrari Forrás: AFP

Domenicali szerint Räikkönent motiválni fogja, hogy az istállónál már négy évet eltöltött Alonso ellen kell csapaton belül megküzdenie. „Kimi tisztában van a képességeivel” – mondta. „Tudja, milyen csapatban versenyez, és azt is, hogy milyen fontos kihívás vár rá. De azt is tudja, hogyan kell együttműködni egy Fernandóhoz hasonló ásszal, akivel összehangoltan kell majd együtt dolgoznia.”

A csapatfőnök elmondta, a Ferrari „racionális, és nem érzelmi” alapon döntött, amikor Räikkönent választotta Felipe Massa utódjául. A finn azon kevés versenyzők egyike, akik Domenicali szerint képesek a Ferrarinál rájuk nehezedő teher alatt is jól teljesíteni.

„Olyan versenyzőt kerestünk Fernando mellé, aki kivételesen erős motivációval és nagy tapasztalattal rendelkezik, hiszen ez lehetővé teszi, hogy egy ilyen nehéz évben is megállja a helyét” – magyarázta. „Olyan pilótát akartunk, aki képes kezelni azt a nyomást, ami Alonso csapattársaként és a Ferrari versenyzőjeként nehezedik rá. A csapatunk ugyanis folyamatosan reflektorfényben van, és már az is tragédiának számít, ha másodikként végzünk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!