Vágólapra másolva!
Figyelmeztették a wokingi istállót, hogy a Hondára váltás küszöbén már nem partnernek, hanem ellenfélnek tekintik őket, ezért csak a motorok üzemeltetéséhez feltétlenül szükséges információkat fogják megosztani velük.

A Mercedesnél már korábban elismerték, hogy aggódnak a Forma-1-be 2015-ben visszatérő Hondához jövőbeli gyári partnerén, a McLarenen keresztül a motorjaikról kiszivárgó technikai információk miatt. Most egyértelművé tették, hogy az idén már kifejezetten ellenfélnek tekintik a McLarent, ezért a szezon folyamán egyre kevesebb adatot fognak megosztani velük az új turbókkal kapcsolatban.

„Nem ideális helyzet, hogy át fognak pártolni az egyik riválisunkhoz" – ismerte el a Mercedes GP ügyvezetője, Toto Wolff az Autosportnak. „Ebben a korai fázisban még közösek a céljaink: gondoskodnunk kell a hajtáslánc megbízhatóságáról és teljesítményéről. Ezért jól jön, hogy megosztjuk egymással az információkat, hiszen rövid távon ugyanarra haladunk."

„A szezon során azonban természetesen megváltozhat, hogy miként kezeljük a kapcsolatunkat a hétköznapok szintjén" – tette hozzá figyelmeztetésképpen Wolff.

A Mercedes csak a szükséges adatokat osztja meg a McLarennel a motorjáról Forrás: McLaren

A folyamat már a két héttel ezelőtti jerezi nyitóteszten elkezdődött: amikor a motoron dolgoztak, a Mercedes mérnökei csak akkor engedték a közelbe McLaren-es kollégáikat, ha feltétlenül szükséges volt, és más biztonsági intézkedésekkel is igyekeztek visszatartani a szenzitív információkat.

„Elvégre a pályán mégiscsak ellenfelek vagyunk" – mutatott rá Wolff. „Így is elég sok ismeretet megoszthatunk egymással az erőforrás fejlesztéséről, de azért jócskán vannak olyan adatok is, amiket nem szeretnénk átadni nekik amiatt, hogy Hondára fognak váltani. Arra számítunk, hogy idén is erősek lesznek."

Az előszezon első tesztjén a Mercedes-motoros csapatok tették meg a legtöbb kört, és a McLaren közülük is kiemelkedett autójának vezethetőségével.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!