Vágólapra másolva!
Bár jobban alakult a tesztjük a vártnál, szerintük még semmi nem derült ki a csapatok esélyeivel kapcsolatban. Elismerik, hogy a hűtés biztosítása idén komoly kihívás lesz.

A legjobb időeredményt nem ők érték el a múlt heti teszten, melynek során a csapatok először küldték pályára a 2014-es autóikat, a megfigyelők zöme mégis a Mercedes GP-t kiáltotta ki a legfőbb esélyesnek. Míg ugyanis a címvédő Red Bull különféle műszaki problémák miatt csak 93 km-t tudott megtenni a négy nap alatt, a brackley-i istálló mindenkinél többet, 1368-at, és egyébként is ők tűntek a legerősebbnek.

A Mercedes GP ügyvezetője, Toto Wolff azonban hangsúlyozta, hogy nem tartják magukat a favoritnak, és bizakodva, de óvatosan várják a szezon március 16-i nyitányát. „Szerintem gondolniuk kellene arra, ami a múltban történt" – üzente azoknak, akik vb-címet várnak a csapattól. „Az első tesztnapok után megtalált úgynevezett favoritok gyakran már nem voltak azok, amikor elkezdődött vagy kibontakozott az idény. Még túl korán van."

„Azt mondanám, hogy óvatosan elégedettek vagyunk. Azt hittük, sokkal több problémába fogunk belefutni egy teljesen új koncepcióval. A tesztelés első napja nehéznek tűnt, de az autónk utána megbízhatóan működött."

„A teljesítményt viszont még nem tudjuk megítélni, mert az autónk potenciáljától egyelőre nagyon messze járunk. Van még egy-két dolog, ami nem úgy működik, mint kellene."

A Mercedes remekül kezdte a tesztszezont Forrás: AFP

Ettől függetlenül biztató a Mercedes számára, hogy az első teszthéten a sok technikai újdonság ellenére mindössze tíz százalékkal tettek meg kisebb távolságot a motorjai, mint egy évvel ezelőtt. Wolff ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a hűtést, amellyel a Red Bullnak is meggyűlt a baja, különösen nehéz lesz biztosítani.

„Még Jerezben is, ahol a levegő meglehetősen hideg volt, magas hőmérsékleteket mértünk (az autóban)" – árulta el. „Láttuk, hogy némelyik riválisunk még jobban küszködött ezzel. Ami a hűtést illeti, Bahrein érdekesnek ígérkezik. Ez lesz a szezon egyik legnagyobb kihívása."

A Red Bull egyik pilótája, a visszavonuló Mark Webber utódja, Daniel Ricciardo azt állítja, ők nem ijedtek meg az első teszthéten már versenyszimulációt is sikerrel teljesítő Mercedes eredményeitől.

„Nem, hiszem, hogy ez növeli rajtunk a nyomást" – jelentette ki. „Rengeteg kört tettek meg, de ki tudja? Lehet, hogy a tempóban két másodperces lemaradásuk van. Ez egyelőre nem derült ki. Persze, szerettünk volna mi is több időt a pályán tölteni, de így alakult."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!